nieuws

Ook Plus ziet af van claim om fipronil

Formules 1710

Ook Plus ziet af van claim om fipronil
Foto: Shutterstock

UTRECHT – Supermarktketen Plus ziet er vanaf om schade door de fipronil-affaire te verhalen op de pluimveesector, net zoals andere ketens eerder deden.

Dit meldt Plus in een email aan Distrifood. Daarmee volgt de ondernemersformule de ketens Albert Heijn en Jumbo en Aldi die eerder bekend maakten hun schade door de fipronil-affaire niet te zullen verhalen op de pluimveesector. Supermarkten leden schade doordat ze eieren uit het schap moesten halen en soms zelfs helemaal zonder eieren kwamen te zitten.

‘Miljoenenschade door fipronil’

Nadat de besmetting met fipronil aan het licht kwam mochten supermarkten geen eieren verkopen waarin meer dan een bepaalde hoeveelheid van het bestrijdingsmiddel zat. Supermarkten repten bij monde van het CBL in eerste instantie van een miljoenenschade nu laten ze in het midden hoe hoog de daadwerkelijke schade is.

Fipronil verboden in stallen

De besmetting kwam doordat bestrijdingsbedrijf Chickfriend bloedluis in kippenstallen bestreed met fipronil. Daardoor raakten kippen en de eieren die ze legden, besmet. Fipronil is op zich een legaal bestrijdingsmiddel maar mag niet in kippenstallen worden gebruikt.

Schade voor leveranciers

Niet alleen supermarkten leden schade.  Verschillende fabrikanten van producten waarin eieren zijn verwerkt, riepen ook producten terug. In zeker 45 landen werden besmette eieren of producten van besmette eieren aangetroffen. Diverse organisaties, waaronder het CBL, verweten de NVWA niet adequaat te hebben gehandeld in de affaire waardoor volgens hen de omvang van het schandaal groter werd dan nodig.

Reageer op dit artikel