nieuws

Jumbo en Aldi zien af van claim om fipronil

Formules 2149

Jumbo en Aldi zien af van claim om fipronil
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Jumbo en Aldi dienen geen claim in bij de pluimveesector voor de schade die ze hebben geleden door het gifschandaal met fipronil.

Volgens de twee supermarktketens heeft de pluimveesector al genoeg schade geleden door de fipronil-affaire. Bovendien konden de boeren er niet zoveel aan doen. Dat hebben beide ketens maandag gezegd in het radioprogramma Een Vandaag, meldt Nu.nl.

AH zag al eerder van claim af

Marktleider Albert Heijn besloot eerder al geen schadeclaim neer te leggen bij de pluimveeboeren. Jumbo wilde in eerste instantie een onderzoek van de overheid afwachten maar komt daar nu op terug. De keten vindt dat de schade die de supermarkt leed klein is in vergelijking met die van de boeren.

‘Miljoenenschade door fipronil’

Nadat de besmetting met fipronil aan het licht kwam mochten supermarkten geen eieren verkopen waarin meer dan een bepaalde hoeveelheid van het bestrijdingsmiddel zat. Supermarkten repten bij monde van het CBL in eerste instantie van een miljoenenschade nu laten ze in het midden hoe hoog de daadwerkelijke schade is.

Schade voor fabrikanten

Niet alleen supermarkten leden schade.  Verschillende fabrikanten van producten waarin eieren zijn verwerkt, riepen ook producten terug. In zeker 45 landen werden besmette eieren of producten van besmette eieren aangetroffen. Diverse organisaties, waaronder het CBL, verweten de NVWA niet adequaat te hebben gehandeld in de affaire waardoor volgens hen de omvang van het schandaal groter werd dan nodig.

Fipronil verboden in stallen

De besmetting kwam doordat bestrijdingsbedrijf Chickfriend bloedluis in kippenstallen bestreed met fipronil en daardoor raakten kippen en eieren besmet. Fipronil is op zich een legaal bestrijdingsmiddel maar mag niet in kippenstallen worden gebruikt.

Reageer op dit artikel