nieuws

AH-restaurantactie mogelijk ten einde

Formules 5058

AH-restaurantactie mogelijk ten einde

AMSTERDAM – Na drie edities dreigt er een eind te komen aan de restaurantacties van Albert Heijn en Iens waarbij klanten sparen voor een gratis tweede drie-gangendiner.

Voor AH is de AH-restaurantactie een succes, maar restaurantsite Iens, uitvoerder van de actie, is minder tevreden. De actie zou weinig meerwaarde voor ‘het merk’ Iens hebben, meldt De Telegraaf.

‘Zelfde kunstje niet herhalen’

Volgens directeur Almir Ambeskovic zijn de twee partijen in gesprek over een actie voor komend jaar maar wil hij niet hetzelfde ‘kunstje’ nog een keer herhalen ondanks het succes van de actie. ‘Hoewel de schaal ongekend is, zijn er voor ons geen nieuwe inzichten uit voortgekomen. En je kunt jezelf niet eeuwig herhalen’, aldus de Iens-directeur. AH zegt nog met Iens in gesprek te zijn over de toekomst van de actie.

AH-restaurantactie zorgt voor veel gasten

De actie van AH en Iens, waar zo’n duizend restaurants aan meedoen, zorgt jaarlijks voor honderdduizenden reserveringen. Met een volle spaarkaart van tien zegels, een zegel voor elke €10 die wordt besteed, kregen klanten een tweede gratis driegangendiner in een van de deelnemende restaurants. AH zou zo veel klanten binden en trekken.

Horeca minder tevreden

De actie zorgt voor verdeelde reacties onder de deelnemende restaurants. De een was blij omdat hij het in het laagseizoen wed volgeboekt, anderen zeggen dat de actie ze duizenden euro’s kost. Het laatste jaar nam de kritiek toe onder horecabedrijven, mede door de vermeende dominante marktpositie van Iens.

Meer mensen uit eten

Iens-directeur Ambeskovic ziet vooral positieve effecten.  Volgens hem gaan door de korting mensen vaker uit eten en geven ze bijvoorbeeld meer uit aan wijn. Het leidt volgens hem zelfs tot een cultuurverandering. ‘Nederland heeft niet de eetcultuur van Zuid-Europa, hier gaan mensen nu eenmaal minder vaak uit eten. Maar dat is langzaam aan het veranderen doordat ze meer waar voor hun geld krijgen.’

Ander manier samenwerken

Ambeskovic zegt de samenwerking met AH te waarderen en wil blijven samenwerken maar dan wel op een andere manier. ‘We hopen dat we onze succesvolle samenwerking op een andere manier kunnen voortzetten’

Reageer op dit artikel