nieuws

AH to go meestal het goedkoopst op stations

Formules 7354

AH to go meestal het goedkoopst op stations
Archieffoto: Distrifood

DEN HAAG – De prijsverschillen tussen foodverkopers op stations lopen behoorlijk op. Voor veel tussendoortjes zijn klanten het goedkoopst uit bij AH to go.

Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond bij 76 foodverkopers op in totaal negen stations. ‘Starbucks is veruit het duurst. Een kopje gewone koffie kost bij Starbucks €3,80, terwijl je er bij AH to go minder dan de helft voor betaalt (€1,60). Nu kun je de koffie van de Amerikaanse keten natuurlijk erg lekker vinden en er wat meer voor over hebben. Maar dit verschil is wel erg groot’, schrijft de bond in de jongste uitgave van de Consumentengids.

AH to go in vier gevallen goedkoopst

In de tabel bij het artikel staan zes artikelen opgesomd met de goedkoopste en duurste verkopers. In vier gevallen is AH to go de goedkoopste, bij de andere twee ‘zusterketen’ Etos. Het gaat daarbij om een halve liter plat water en repen Twix. Bij koffie, thee, een croissant naturel en een banaan is AH to go het goedkoopst. Starbucks en Kiosk zijn de duurste verkopers op stations.

Tony Chocolonely is een uitzondering op stations

Wie écht prijsbewust is, neemt producten echter gewoon mee van huis. ‘We vergeleken de stationsprijzen met die van ’s lands grootste supermarkt, Albert Heijn. Een losse Twix of Snickers kost daar net zo veel als bij Etos en AG to go, maar wie een greotere verpakking koopt, is veel goedkoper uit.’ Enige uitzondering is een reep van Tony Chocolonely. Die is bij AH to go juist goedkoper dan bij een reguliere AH.

Weinig gezonde alternatieven te koop

Tenslotte heeft de bond ook nog kritiek op het foodaanbod op stations. ‘Gezonde alternatieven zijn er wel, maar mondjesmaat: appels en bananen vonden we alleen bij AH to go, Kiosk en De Broodzaak en bijvoorbeeld La Place verkoopt ook verse producten.’ Het onderzoek van de Consumentenbond werd uitgevoerd in september, voor de opening van de eerste Jumbo City op een station.

Reageer op dit artikel