nieuws

Kwart prijzen AH NL lager dan AH België

Formules 3381

Kwart prijzen AH NL lager dan AH België

BOOM – Een kwart van het gelijkwaardige assortiment van AH Nederland en België is in Nederland goedkoper. In slechts ruim 7 procent is België goedkoper.

Dat blijkt uit een analyse van het Belgische bedrijf Daltix. Zij legden alle 27.836 producten naast elkaar op de websites ah.be en ah.nl. Het was een momentopname genomen op vrijdag 13 oktober. AH Nederland en België blijken 15.234 gemeenschappelijke producten te hebben op beide websites waarvan 515 producten uniek voor de Belgische markt.

70 procent gelijkgeprijsd

‘Voor 10.603 referenties (69% van het assortiment) is er geen enkel verschil tussen de twee landen, en betaalt de shopper exact evenveel. Daarnaast zijn er 1.128 referenties (7,4%) waarvoor de Belgische prijzen lager zijn dan in Nederland, en omgekeerd 3.503 referenties (23%) waarvoor de Albert Heijn pricing in Nederland aantrekkelijker is’, concludeert Daltix.

Prijsverschillen soms erg groot

Daltix: ‘Prijsverschillen zijn soms groot. De klant betaalt tot de helft minder op Chaudfontaine (plat, 50 cl). Wat in België €1,25  kost, mag een Nederlandse shopper mee naar huis nemen voor €0,62!’ Ook voor Tefal pannen betalen Belgen een fors hogere prijs (€42,95) dan de Nederlanders (€22,99). Opvallend veel AH huismerken zijn in België weer goedkoper. Soms is het verschil enorm: ‘De absolute winnaar: AH Basic Wasverzachter Blauwe Frisheid. 0,99 € in Nederland en, houd u vast, 0,29 € (!) in België. Dit product is dus ruim drie keer zo duur in een Nederlandse Albert Heijn winkel…’, aldus Daltix. Bij A-merken ligt het anders. Iglo bijvoorbeeld heeft dezelfde prijs in Nederland als in België.

Verkoop met minmarge mag niet

Op een post van Distrifood op Linkedin wordt druk gediscussieerd over de prijsverschillen. Er wordt gewezen op het verschil arbeidskosten en dan is het verrassend dat de meeste prijzen in beide landen hetzelfde zijn. België kent ook drie BTW-tarieven en Nederland twee die prijsverschillen kunnen verklaren. Verder is er wetgeving in België waardoor AH over de grens niet met min-marge mag verkopen. Onlangs werd Wouter Kolk aangesteld als CEO voor zowel AH Nederland en België. Het is nog onduidelijk wat dat voor de prijsverschillen gaat betekenen. Bij de fusie met Delhaize heeft AH in ieder geval aan de inkoopkant A-merken gedwongen de condities recht te trekken.

Reageer op dit artikel