nieuws

Emté ziet identieke omzet wederom dalen

Formules 4208

Emté ziet identieke omzet wederom dalen

VEGHEL – De identieke omzet van supermarktketen Emté is in het derde kwartaal opnieuw gedaald. Het onderzoek naar de toekomst van de formule binnen de Sligro Food Group loopt nog volop.

Sligro Food Group publiceerde vanmorgen de cijfers over het derde kwartaal en gaf een korte update over de stand van zaken binnen het concern. De foodservicetak blijft het een stuk beter doen dan de foodretailtak van het bedrijf, al zwakte de groei in foodservice na twee sterke kwartalen opnieuw af. De identieke consumentenomzet van Emté daalde in het kwartaal met 0,6 procent, dat is harder dan in het hele jaar tot nu toe (0,4 procent).

Totale omzet foodretail daalde

De totale omzet van foodretail daalde in het derde kwartaal met 1,6 procent, waarbij de overgang van twee winkels naar een andere partij een belangrijke bijdrage leverde. Als naar de eerste drie kwartalen als geheel wordt gekeken blijft een daling van 0,2 procent over. De omzet daalde van €203 miljoen in het derde kwartaal van 2016 naar €201 in dezelfde periode dit jaar. Voor de eerste drie kwartalen komt de omzet €1 miljoen lager uit op €616 miljoen.

Onderzoek naar toekomst Emté loopt nog volop

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers kondigde Sligro Food Group aan zoekende de zijn naar een nieuwe strategie voor foodretail. Kort daarvoor deed Jumbo samen met Coop al een poging de formule over te nemen. Dit bod bedroeg naar verluidt zo’n €300 miljoen. Verkoop is echter voor Sligro geen optie. De voorkeur gaat uit naar het vinden van een partner. ‘Het onderzoek naar de verschillende alternatieven loopt volop en wij zullen de rest van dit jaar nog gebruiken om tot een keuze te komen’, zo schrijft de formule in het persbericht.

Geen ombouw van winkels naar 3.0 in rest van het jaar

Emté bouwde in het derde kwartaal nog drie winkels over naar de 3.0-formule, waardoor het totale aantal vestigingen onder de vlag van de nieuwe formule van het supermarktbedrijf op 27 komt. Op dat getal stokt de teller voorlopig ook. In het restant van het jaar worden verder geen winkels meer omgebouwd. Klanten blijven overigens tevreden over de formule. In het recente GfK Formule Rapport – Vers eindigde Emté op de tweede plaats.

Ook minder kwartaal voor foodservice

Het hele Sligro-concern zag de omzet in het derde kwartaal overigens groeien van €712 naar €731 miljoen. De omzet van foodservice nam met 6,9 procent toe. Dit kwam voor een belangrijk deel door overnames, ISPC voegde in het derde kwartaal €19 miljoen omzet toe. Wanneer het effect van overnames uit de cijfers wordt gehaald blijft een toename van de omzet binnen foodservice van 0,4 procent over, wat een stuk lager is dan in het hele jaar tot nu toe (3,1%).

Minder goede zomer

‘Na twee sterke kwartalen zwakte de groei in het derde kwartaal wat af. Deze ontwikkeling wordt met name gedreven door de minder goede zomer. Daarbij komt dat de omzet in het eerste halfjaar nog positief werd gestimuleerd door extra omzet uit exporten en dat effect was tegengesteld in het derde kwartaal’, zo schrijft Sligro in de toelichting op de cijfers.

Reageer op dit artikel