nieuws

Spar wil flink meer City-stores in Amsterdam

Formules 3330

Spar wil flink meer City-stores in Amsterdam
Foto: Bart Nijs.

AMSTERDAM – De Nederlandse tak van Spar streeft ernaar de komende jaren het aantal Spar City Stores in Amsterdam flink uit te breiden. Er is ruimte voor twintig tot 25 vestigingen.

Dat zegt directeur Sjaak Kranendonk van Spar in een interview met het dagblad Trouw. ‘We gaan in Amsterdam sneller groeien dan we tot nu hebben gedaan. We hebben nu zes Citywinkels in de stad, daar komen er dit jaar twee bij. Maar ik zie in Amsterdam ruimte voor 20 tot 25 Spar City’s’, aldus Kranendonk.

Verzorgingsgebied is een cirkel van 300 meter

Die groei is volgens Kranendonk hard nodig. ‘Het verzorgingsgebied van zo’n winkel beslaat in woonbuurten een cirkel van driehonderd meter. Dan heb je er veel van nodig.’ De onderneming zoekt zowel vestigingspunten als naar bestaande winkels die in zijn voor een franchise-formule. Aan het einde van dit jaar moet de teller voor Spar City Store op vijftig staan.

Leefpatroon van Nederlanders is veranderd

Gemakswinkels wachten volgens Kranendonk een welvarende toekomst. ‘De meeste mensen hebben voldoende grote supers bij zich in de buurt voor de grote boodschappen. Maar het leefpatroon is veranderd. We beslissen steeds later en sneller waar we wanneer wat eten’, zegt de directeur van Spar in Nederland.

Traditionele supermarktassortiment voldoet niet meer

Dat is volgens Kranendonk steeds vaker onderweg. ‘Voor grote boodschappen gaan mensen op pad. Voor een broodje of een snack lopen ze niet om; die willen ze nu en hier. Met de groei van het aantal een- en tweepersoonshuishoudens en het verlangen naar meer gemak voldoet het traditionele supermarktassortiment niet meer.’

Vooral geen kleine supermarkt willen zijn

Kleine gemakswinkels zijn daarbij de weg vooruit. ‘We maken daar vooral geen te kleine supermarkt van, dat maakt je allen maar een te heet gewassen winkel. En onze focus ligt niet op het avondeten, maar op het ontbijt, de lunch en snackmomenten ertussendoor.’ Dit gebeurt op een oppervlak van zo’n 150 vierkante meter. ‘Dat vergt een ander dna. Voor een logisch verdienmodel moet het assortiment er precies op worden ingericht.’

Omzet in stadwinkels groeit met dubbele cijfers

De groei met gemakswinkels legt Spar geen windeieren, vertelt Kranendonk in het interview. ‘Met de uitrol van onze gemakswinkels groeien we veel harder dan de supermarkt, dit jaar 7 procent. En de omzet in onze stadswinkels groeit met dubbele cijfers.’

Reageer op dit artikel