nieuws

Promotie Wouter Kolk, baas Delhaize weg

Formules 6325

Promotie Wouter Kolk, baas Delhaize weg

ZAANDAM – Wouter Kolk, de topman van Albert Heijn, krijgt promotie bij Ahold Delhaize. Hij wordt per direct operationeel directeur voor Nederland en België.

Kolk heeft ook zijn volgende promotie al in het verschiet, meldt het ANP. Per 2019 wordt hij operationeel directeur voor heel Europa en Indonesië als opvolger van Pierre Bouchut die komend jaar vertrekt bij het bedrijf.

Delhaize-topman aan kant gezet

Denis Knoops, de topman van Delhaize, wordt aan de kant gezet vanwege de magere prestaties van de keten. Komende maandag wordt hij al vervangen.

Walmart-verleden

Over het vertrek van Knoops is Ahold Delhaize kort. Volgens een persverklaring hebben de supermarktketen en Knoops ‘beslist om de samenwerking stop te zetten.’ Delhaize is het zorgenkindje van het Nederlands-Belgische fusiebedrijf. In augustus bleek nog dat het marktaandeel en de winstgevendheid van Delhaize onder druk stonden. De omzet van de eigen winkels daalde rond de 4 procent. Toen werd al gezegd dat het zo niet verder kon, aldus de Belgische krant De Standaard.

Piesvaux eerder succesvol bij Delhaize

De Fransman Xavier Piesvaux, die overkomt van Walmart, maar wel een verleden heeft bij Ahold Delhaize, wordt Knoops’ vervanger. Piesvaux was tot voor kort senior vice president bij Walmart East Canada. Eerder was hij ceo van de Roemeense retailer Mega Image, een dochter van Delhaize. Mede door zijn toedoen groiede die keten uit van 14 winkels in 2006 tot bijna 500 bij zijn vertrek in 2015.

Bonden maken zich zorgen om Nederlandse invloed

De Belgische vakbonden maken zich na de personele wisselingen zorgen om de toenemende Nederlandse invloed bij Delhaize. Die zien ze met de benoeming van Kolk als operationeel directeur voor Nederland en België toenemen. ,,Het Ahold-profiel neemt de bovenhand. De flexibiliteit op de werkvloer is in Nederland veel groter dan bij ons. Dat voorspelt weinig goeds”, stelt Myriam Delmée van de SETCa.

Reageer op dit artikel