nieuws

AH’er Van Noort heeft ‘miljoenenschuld’

Formules 9491

AMSTERDAM – Albert Heijn stopte de leveringen van goederen aan AH-vestigingen in Leiden en Berghem van Gerrit van Noort omdat de franchisenemer een miljoenenschuld zou hebben bij de formule.

AH’er Van Noort heeft ‘miljoenenschuld’
Lege schappen bij AH Berghem met een excuus voor het ongemak.

Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen uit de sector. Bovendien blijkt uit jaarcijfers van 2015,  die zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, dat het bedrijf van Van Noort financieel in zwaar weer verkeert. De Van Noort Holding had in 2013 nog een positief eigen vermogen van ruim €600.000. In 2014 is dat omgeslagen naar en €1,1 miljoen negatief. In 2015 is het eigen vermogen zelfs naar €1,5 miljoen in de min gegaan.

Al maanden overleg met Van Noort

Albert Heijn wil de miljoenenschuld die Van Noort bij Zaandam zou hebben niet bevestigen aan de krant. Wel zegt de keten al maanden in overleg te zijn over financiële verplichtingen van de franchiser. Franchisenemer Van Noort zei desgevraagd tegen Distrifood niets over de kwestie te kunnen zeggen vanwege voorwaarden in de franchiseovereenkomst.

Oorzaak problemen onbekend

Waardoor de problemen zijn ontstaan is niet bekend. De AH van Van Noort in Leiden zou veel concurrentie ondervinden van een in februari geopend filiaal van Hoogvliet. Maar dat verklaart niet de al veel eerder ingezette afname van het eigen vermogen van de Van Noort Holding. In Berghem is de franchiser samen met een projectontwikkelaar bezig met nieuwbouw waar mogelijk geld voor moest worden vrijgemaakt.

Harde maatregel is uniek

Het is voor zover bekend voor het eerst dat Albert Heijn zo’n harde maatregel neemt en de leveringen aan een winkel heeft gestopt. Ondanks de lege schappen zijn de winkels in Berghem en Leiden nog steeds open ondanks dat ze al bijna twee weken geen goederen ontvangen. Of de winkels  weer snel beleverd worden is volgens de Telegraaf onwaarschijnlijk gezien de financiële situatie van Van Noort.

Winkels nog open

In Berghem en Leiden houden de lege schappen de gemoederen bezig. Medewerkers van de winkel in Berghem bieden op de  Facebookpagina van de supermarkt hun excuses aan voor de lege winkel. Om er nog wat van te maken, hielden ze zelfs een spelletjesmiddag voor kinderen in de deels lege supermarkt.  Een assistent-bedrijfsleider van de winkel in Leiden vraagt in een Facebookfilmpje om begrip. De medewerkers zeggen dat ze geen weet hebben van de problemen. Een Facebookbericht van concurrent Jumbo, dat repte over wél gevulde schappen, viel niet in goede aarde in Berghem waarna Jumbo zijn excuses maakte.

Verhuurder Berghem wil niks zeggen

Van Noort bouwt nieuw in Bergehem maar vooralsnog huurt hij een supermarktpand van Kees Boeijen die daar vroeger zelf een winkel uitbaatte. Boeijen wil desgevraagd weinig over de zaak kwijt. ‘Ik weet niet meer dan in de kranten staat.’ Als Distrifood hem vraagt of de huur wordt betaald, herhaalt hij die uitspraak met de toevoeging: ‘ik kan u niks inhoudelijks vertellen, misschien over een paar weken.’ Boeijen maakte overigens eerder bezwaren tegen de nieuwbouwplannen van Van Noort en vocht dat uit tot de Raad van State. Uit die verslagen blijkt dat Van Noort een huurcontract heeft dat tot medio 2019 doorloopt.

 

 

Reageer op dit artikel