nieuws

Hema neemt zakenbank in de arm voor verkoop

Formules 1807

Hema neemt zakenbank in de arm voor verkoop

AMSTERDAM – Hema en eigenaar Lion Capital hebben zakenbank Credit Suisse in de arm genomen om de mogelijkheden van een verkoop te onderzoeken. Topman Tjeerd Jegen van de warenhuisketen zinspeelde vorige week al op een spoedige verkoop.

Al eerder waren er geruchten in de markt over een mogelijke verkoop. Die pogingen zouden toen zijn gestrand op de vraagprijs van Lion Capital, dat inmiddels al tien jaar eigenaar is van het Nederlandse warenhuisbedrijf. Al in 2010 werden de eerste pogingen gedaan om Hema van de hand te doen. Lion Capital kocht Hema in 2007 van Maxeda, dat eigendom was van andere private equity-investeerders.

Ook andere opties worden overwogen

Dit is echter de eerste keer dat Hema zelf officieel bekendmaakt het scenario voor de verkoop van Hema te onderzoeken. Naast een verkoop worden ook andere strategische opties bekeken. Een woordvoerder van Hema wilde nog niet zeggen om welke specifieke opties dit gaat. Behalve een volledige verkoop zijn ook een gedeeltelijke verkoop, een beursgang of een voortzetting van de huidige situatie mogelijk.

Hema boekte meer verlies en matige groei in NL

Hema leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van €29,1 miljoen. In het eerste kwartaal was dat nog €9,6 miljoen, maar eenmalige herfinancieringslasten van ruim €20 miljoen speelden deze periode een rol. De omzet steeg met 3,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar naar €287 miljoen. De grootste groei kwam daarbij uit Frankrijk (17,4 procent) en Duitsland (22,2 procent). In Nederland ging de omzet met 0,7 procent omhoog. Dat viel wat laag uit vanwege de tijdelijke sluiting van filialen door de ombouw naar de internationale formule, geeft Hema aan.

Reageer op dit artikel