nieuws

‘Hema is geen ‘hot asset’ voor investeerders’

Formules 2779

‘Hema is geen ‘hot asset’ voor investeerders’
Foto: Bert Jansen

AMSTERDAM – Het gaat niet meevallen om een koper te vinden voor warenhuisketen Hema. Onder investeerders geldt de retailer niet als een ‘hot asset’, terwijl strategische kopers niet in de rij lijken te staan.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een rondgang langs diverse bankiers en een gesprek met een kandidaat-koper. Gisteren werd bekend dat investeerder Lion Capital, sinds 2007 eigenaar van Hema, de winkelketen officieel in de etalage heeft gezet. ‘Hema is geen hot asset. Qua omvang is het voor ons interssant, maar we moeten het oordeel nog vellen of we er tijd in gaan steken’, zo wordt een grote buitenlandse investeerder geciteerd. Twijfels zijn er onder meer over de échte internationale doorbraak voor de formule en de bestendigheid van de omzetgroei.

Ahold zou geen interesse meer hebben

Bankiers stellen tegenover de krant dat zo’n buitenlandse investeerder wel de beste kans op succes vormt. Onder branchegenoten bespeuren zij geen interesse. In 2011 werd nog breed gespeculeerd over een overname van Hema door Ahold, maar laatstgenoemde kocht sindsdien Bol.com en fuseerde met Delhaize en zou geen interesse meer hebben. De verkoopprijs kon ook nog weleens een drempel zijn voor mogelijke kopers. Volgens Het Financieele Dagblad wil Lion Capital meer dan €1 miljard hebben voor de keten.

Nieuwe eigenaar moet voor meer groei zorgen

Als verkoop geen succes wordt, overweegt Lion een beursgang voor Hema. Topman Tjeerd Jegen hoopt onder een nieuwe eigenaar flink door te kunnen groeien. ‘Het belangrijkste is dat we versneld onze groeiplannen kunnen uitvoeren. Binnen de huidge financiële structuur is dat moeilijk door de hoge schuldenlast. We groeien nu met de handrem erop. Zo penen we dit jaar 25 winkels, maar we zouden er veel meer willen openen.’

Reageer op dit artikel