nieuws

Coop lanceert bio-afbreekbare verpakking

Formules 4117

Coop lanceert bio-afbreekbare verpakking

VELP – Coop stapt over op biologisch afbreekbare vleesverpakkingen. Medio oktober is al het biologische vlees van de supermarkt verpakt in een verpakking die in de GFT-bak kan.

Wim van den Burg, Categorymanager Vers bij Coop:  ‘Dit betekent dat meer dan 1 miljoen verpakkingen per jaar niet meer op de plastic-hoop belanden, maar in de groene afvalbak om te composteren.’

Online klantenpanel

Coop besloot hiertoe na gesprekken met deelnemers aan het online klantenpanel van de keten over mogelijke verbeteringen van het biologische assortiment. Van den Burg: ‘Samen met onze eigen ambachtelijke centrale slagerij ProMessa startten we daarna een project om de verpakkingen te verduurzamen. Medio oktober dit jaar vervangen we alle verpakkingen van biologisch vlees door een biologisch afbreekbaar alternatief.’

Volledig afbreekbaar

De biologisch afbreekbare verpakking is niet van een traditionele vleesschaal te onderscheiden, maar heeft als voordeel dat de schaal, inclusief het absorptiematje, seal en de bestickering bij het GFT-afval mag worden weggegooid. De totale verpakking is goedgekeurd op basis van de zogeheten EN13432-norm. Het materiaal van de vleesschaal (PLA = Poly Lactic Acid) wordt vervaardigd uit plantaardige grondstoffen, namelijk dextrose en melkzuur. De grondstoffen zijn dus volledig hernieuwbaar.

Communicatie consument

Dat de nieuwe verpakking in de GFT-bak kan is hartstikke mooi, maar vervolgens moet dit natuurlijk wel ook gebeuren. Van den Burg: ‘Onze uitdaging is nu om onze klanten te informeren over het feit dat de verpakkingen echt biologisch afbreekbaar zijn én hen ertoe te zetten deze daadwerkelijk in de GFT-bak weg te gooien. We verspreiden deze boodschap via verschillende kanalen, waaronder op de verpakkingen van het biologische vlees.’

Reageer op dit artikel