nieuws

‘Zakenbank onderzoekt verkoop van Hema’

Formules 1243

‘Zakenbank onderzoekt verkoop van Hema’
Foto: Shutterstock

LONDEN – Investeerder Lion Capital heeft volgens persbureau Reuters de zakenbank Credit Suisse in de arm genomen om een verkoop van Hema te onderzoeken.

Het persbureau beroept zich daarbij op niet bij name genoemde bronnen. De betrokken partijen, Hema, Lion Capital en Credit Suisse, willen allemaal geen commentaar geven op de ontwikkelingen. Enkele maanden geleden werd ook al gemeld dat Lion Capital de toekomstopties voor Hema aan het onderzoeken was. Toen waren verkoop of een beursgang de belangrijkste opties.

Verkoop aan investeerder belangrijkste optie

Volgens Reuters wordt er nu vooral gekeken naar de mogelijkheid om HEMA aan een of meerdere andere investeringsmaatschappijen te slijten. Daarmee zou de keten voor de derde keer in handen van een investeerder komen. Lion Capital kocht Hema in 2007 van een consortium van investeerders onder leiding van KKR. Die hadden Maxeda het beursgenoteerde Koninklijke Bijenkorf Beheer overgenomen.

Flinke groei onder leiding van Lion Capital

Onder eigenaar Lion Capital is Hema zowel nationaal als internationaal stevig gegroeid. Ook werd een volledig vernieuwde formule ontwikkeld die op dit moment wordt uitgerold. Het bedrijf kwam wel verschillende keren negatief in het nieuws omdat het altijd zo winstgevende Hema onder de hoede van een investeerder jarenlang rode cijfers schreef.

Eerdere pogingen om keten te verkopen

De afgelopen jaren deed Lion Capital al verschillende eerdere pogingen om Hema te verkopen. Tien jaar is een lange periode voor een verstrekker van durfkapitaal om eigenaar te zijn van dezelfde winkelketen. Lion Capital betaalde in 2007 €1,1 miljard voor Hema.

Reageer op dit artikel