nieuws

Prijsbeleid Amazon treft Ahold Delhaize

Formules 2365

Prijsbeleid Amazon treft Ahold Delhaize
Foto: ANP

AMSTERDAM – Het aandeel van supermarktconcern Ahold Delhaize is vrijdag op het Damrak gekelderd door de dreiging van een prijzenslag op de Amerikaanse markt.

De Amerikaanse internetgigant Amazon liet weten de prijzen van een aantal populaire producten van de overgenomen supermarktketen Whole Foods te gaan verlagen. Zodoende dreigt er een prijzenoorlog op de Amerikaanse markt. Dat heeft effect op het aandeel Ahold Delhaize, aangezien het concern het gros van zijn omzet uit de Verenigde Staten haalt.

Verlies van 5,4 procent

Ahold Delhaize bungelde vrijdagochtend onderaan de AEX met een verlies van 5,4 procent. Ook verschillende Amerikaanse supermarktketens hebben last van de prijsdalingen bij Whole Foods, zo meldt het Financieele Dagblad. Kroger leverde maar liefst 8,1 procent in. Sinds Amazon het bod op Whole Foods aankondigde heeft Kroger al meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren. Ook Cosco (-5 procent) en Walmart (-2,1 procent) zagen vrijdag de waarde van hun aandelen slinken.

Dick Boer vreest Amazon niet

Topman Dick Boer van Ahold Delhaize liet onlangs in de Financiële Telegraaf weten niet te vrezen voor Amazon. ‘Wij doen al veel online met Peapod in de Verenigde Staten. Dat de internetjongens nu naar stenen winkels kijken, betekent dat wij het goed gezien hebben. Wij kunnen de concurrentie aan. En bezorgdienst Amazon Fresh kennen we al.’

Overname Whole Foods Market

Medio juni van dit jaar werd bekend dat Amazon Whole Foods Market overnam voor 13,7 miljard dollar. Met de aankoop van de alternatieve supermarktketen is Amazon in één klap een serieuze speler op het gebied van de verkoop van levensmiddelen in de Verenigde Staten. Amazon betaalde 42 dollar per aandeel voor de verkoper van vooral biologisch assortiment. Whole Foods beschikt over ruim 430 vestigingen in de Verenigde Staten en is op bescheiden basis internationaal actief. De onderneming had in het in september 2016 afgesloten boekjaar een omzet van 15,7 miljard, al kampte het bedrijf wel met een autonome omzetdaling. De nettowinst kwam uit op 507 miljoen dollar, 3,2 procent van de omzet.

Reageer op dit artikel