nieuws

Dick Boer: Delhaize-leeuw moet brullen

Formules 2060

Dick Boer: Delhaize-leeuw moet brullen

ZAANDAM – Dick Boer is allesbehalve bevreesd voor een bloedgroepenstrijd binnen Ahold Delhaize.

‘Onze klantenbestanden worden niet in elkaar geschoven zoals bij ABN Amro. Bij ons blijven de lokale formules bestaan. We willen juist dat medewerkers trots zijn op hun lokale formule. Wie voor Delhaize-supermarkten werkt, moet zich hartstikke rood voelen. Die rode leeuw moet blijven brullen’, zegt Boer in een interview met het Financieele Dagblad.

Fusie bewust in België aangekondigd

Boer erkent dat er vanuit België enige animositeit was over de fusie, omdat de Belgen vreesden te worden overvleugeld door de Nederlanders. ‘Het was een punt van aandacht, daarom hebben we de fusie bewust in België aangekondigd…Dat blauw-versus-rood ligt puur tussen Nederland en België. De grote fusie tussen de twee concerns vond plaats in de Verenigde Staten en daar spelen dat soort sentimenten helemaal niet.’

Formules zullen een beetje vrijheid kwijtraken

De Ahold-topman is naar eigen zeggen bezig zijn Ahold-supermarktformules in de Verenigde Staten, weer meer vrijheid te geven. Tegelijkertijd worden bij Delhaize de teugels juist iets aangetrokken. ‘Daar gaan we meer doelen stellen en sturen op meetbare resultaten. De formules zullen een beetje vrijheid kwijtraken, maar men begrijpt dat dit nodig is voor een bedrijf van deze omvang….Er zijn veel zaken die lokale formules beter niet alleen kunnen doen. Denk aan inkoop, digitale ontwikkeling, zoals de ontwikkeling van loyaliteitsprogramma’s. Dat doen we centraal, maar we moeten niet op groepsniveau willen bepalen wat de supermarkten in Griekenland op het schap zetten.’

Werken goed met elkaar samen

Het fusiebedrijf kondigde vorige week €250 miljoen aan extra aan synergievoordelen aan. Boer kijkt tevreden terug op het eerste jaar dat beide supermarktbedrijven één concern vormen. ‘Mensen werken zo goed met elkaar samen. Ik weet soms echt niet meer of iemand nou bij Ahold of Delhaize werkte.’

Reageer op dit artikel