nieuws

Paul Moers: Sligro moet snel verkopen

Formules 6487

Paul Moers: Sligro moet snel verkopen
Paul Moers. Fotot: Website Moers

DOETINCHEM – Sligro moet Emté zo snel mogelijk verkopen als er inderdaad een bod is gedaan door Jumbo, zegt supermarktdeskundige Paul Moers.

Moers noemt een eventueel bod van Jumbo op Emté logisch. ‘Jumbo wil groeien in marktaandeel en Emté is daarom een aantrekkelijke overnamekandidaat.’ Moers vermoedt dat het gerucht waar is  dat er nog een partij bij is betrokken. ‘Dat zou heel goed Plus kunnen zijn’, aldus Moers. ‘Ik snap eigenlijk niet dat zij zelf geen bod hebben gedaan.’

Emté geen onderscheidend vermogen

Dat Sligro de Emté-formule wellicht wel wil verkopen, vindt Moers niet onlogisch. ‘Het is ze niet gelukt om onderscheidend vermogen te creëren met Emté. De formule is stil blijven staan en kwakkelt al jaren. Sligro doet er het beste aan om Emté nu te verkopen en zich te focussen op waar ze wel goed in zijn en dat is de groothandel.’

Niet geprofiteerd van groei food

Emté heeft volgens Moers door dat gebrek aan onderscheidend vermogen niet kunnen profiteren van de groeiende foodmarkt. ‘ Die is tussen 2008 en 2016 met 12 procent gegroeid. Iedere supermarktformule heeft daarvan een graantje mee gepikt, behalve Emté.’

Zaak verprutst met Emté

Sligro valt volgens Moers daarom wel wat te verwijten. ‘Ze zijn briljant als groothandel. Daar heb ik veel bewondering voor, daarin zijn ze absoluut top. Maar ze falen als retailer, met Emté hebben ze de zaak verprutst.’ Hij denkt dat dit komt doordat de focus en aandacht meer naar de groothandelstak uitgaat. ‘Daar gaan de goede mensen en het geld naartoe.’ Dat ging volgens hem ten koste van Emté.  ‘Als je de goede mensen, de competenties, niet hebt, moet je ze inhuren. Dat hebben ze nagelaten en dat is ze zeker te verwijten.’

Emté 3.0 te laat

De ontwikkeling en lancering  van Emté 3.0 kwam door dat gebrek aan competenties volgens Moers te laat. ‘De markt is alweer vijf slagen verder. Bovendien signaleer ik ook bij die formule een gebrek aan onderscheidend vermogen.’

Lees ook:

Reageer op dit artikel