nieuws

Nieuwe koers Aldi in Nederland

Formules 5405

Nieuwe koers Aldi in Nederland

CULEMBORG – De wijziging binnen de Aldi-top bevestigt de nieuwe koers van de discounter in Nederland. Vernieuwer Nicolás de Lope neemt de plek in van de klassieke discountman Flor du Puy.

Flor du Puy was sinds januari 2009 directeur van Aldi Holding. Hij klom vanuit de eigen organisatie op naar de hoogste positie. De Lope, 47 jaar en van Spaanse afkomst, komt over van de Poolse tak van Aldi Nord. Eerder werkte hij voor Aldi in Duitsland.

Timing van het vertrek

Over de redenen en timing van het vertrek van Du Puy wil Aldi niets zeggen. ‘Daar doen wij geen uitspraken over’, zegt woordvoerder Leatitia Gruwel.

Versnelling van formulevernieuwing

De Lope krijgt versnelling van formulevernieuwing binnen Aldi in Nederland als belangrijkste speerpunt. ‘Daarbij staan de uitbreiding en vernieuwing van het assortiment centraal, evenals de groei van het aantal verse producten’, zo meldt Aldi.

Prijsbeleid aan verandering onderhevig

Ook het prijsbeleid lijkt bij Aldi aan verandering onderhevig. Zo wordt in de meest recente folder van de supermarktketen een kilo fairtradebananen aangeboden voor de prijs van €1,49, een relatief hoge prijs voor de discounter. De Lope zal ook extra investeren in mensen. ‘Zij zijn ten slotte ons belangrijkste contact met de klant.’

Botste met inkoopdirecteur Piet Vink

Dit is in contrast met Du Puy, die enkele jaren geleden hard en publiekelijk botste met toenmalig inkoopdirecteur Piet Vink over personeelsbeleid. Vink hekelde de in zijn ogen autoritaire manier van leiding geven van Du Puy. In reactie op vragen van Distrifood zegt Vink de ware reden van het vertrek van Du Puy niet te weten. ‘Ik ben uiteraard niet in de besluitvorming betrokken.’

Goede keuze met De Lope

Aldi heeft volgens de voormalige inkoopdirecteur waarschijnlijk een goede keuze gemaakt met De Lope. ‘Hij komt niet uit de groep Nederlandse directeuren van Aldi Nederland en kan dus met een bepaalde onbevangenheid aan de slag’, zegt de man die 27 jaar voor Aldi Nederland heeft gewerkt.

Clash met Du Puy

De clash met Du Puy heeft dan ook niet gezorgd voor wrok jegens de formule. ‘Ik had geen persoonlijk, maar een zakelijk conflict met de heer Du Puy. Voor Aldi zie ik dit als een stap naar voren. Dat verdient Aldi en past ook bij de huidige koers.’  De voormalige inkoopdirecteur is een van de weinigen die Du Puy kent. De vertrokken Aldi-baas blijkt allesbehalve een bekend gezicht in de branche, zo wordt duidelijk uit een belrondje van Distrifood langs verschillende personen die (in)direct een band hebben met de discountformule.

Reageer op dit artikel