nieuws

EFMI: grote overlap marktgebied Jumbo & Emté

Formules 3749

EFMI: grote overlap marktgebied Jumbo & Emté

BAARN – Voor 70 procent van alle klanten van Emté is ook een Jumbo bereikbaar. En ongeveer de helft van alle Emté-vestigingen heeft een Jumbo binnen een straal van twee kilometer.

Dat blijkt uit een analyse van Erjen van Nierop van EFMI Business School waarover Laurens Sloot schrijft op LinkedIn. Aanleiding is het bod dat Jumbo in samenwerking met een andere partij op Emté zou hebben uitgebracht.

EFMI: helft binnen twee kilometer

Van Nierop onderzocht in hoeverre er kannibalisatie kan optreden wanneer Emté-winkels in het geval van een overname worden omgebouwd naar Jumbo. Bijna de helft (49 procent) van alle 131 Emté-vestigingen heeft een Jumbo binnen een straal van twee kilometer. Uit eerder onderzoek, de EFMI Shopper Monitor, blijkt volgens Van Nierop verder dat voor 70 procent van alle Emté-klanten een Jumbo goed bereikbaar is.

Bron: EFMI Business School

EFMI maakte ook een analyse voor Coop. Voor die keten is de overlap een stuk minder, reden om samen met Jumbo een bod uit te brengen:

Efmi heeft dezelfde analyse ook gedaan voor Plus en Emté. Conclusie: potentiele kannibalisatie op bestaande PLUS-omzet is beperkt indien PLUS EMTÉ overneemt, aldus Efmi.

SuperVastgoed: 45 overlappende marktgebieden

Het in Baarn gevestigde kennisinstituut is niet de enige met een analyse. Ook makelaar SuperVastgoed, gespecialiseerd in supermarkten, is aan het analyseren geslagen. Uit de analyse van SuperVastgoed blijkt dat er 45 overlappende marktgebieden zijn. Mede-eigenaar Tjerk van Leusden schrijft op LinkedIn dat het gros van de Emté-winkels voor Jumbo interessant is. ‘Naar onze inschatting zijn er 81 voor Jumbo interessant, 8 twijfelgevallen en 32 niet interessante locaties. Ongeveer 32 locaties zullen door de AFM zeer nauwkeurig op mededinging onderzocht worden.’

supervastgoed emte jumbo

Bron: SuperVastgoed

Reageer op dit artikel