nieuws

Dirk claimt stijging van marktaandeel

Formules 2709

Dirk claimt stijging van marktaandeel

AMSTERDAM – De cijfers van onderzoeksbureau Nielsen die een daling van het marktaandeel van Detailresult (Dirk en Deka) laten zien, kloppen niet. ‘We winnen juist marktaandeel’.

Dat zegt directeur Marcel Huizing van Dirk van den Broek in een vraaggesprek met De Telegraaf ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de keten. Precieze cijfers wil Huizing daarbij overigens niet geven. ‘Die google je maar’, zo wordt hij geciteerd door de krant. De cijfers van Nielsen, ook hier te vinden, laten inderdaad zien dat Dirk in 2016 daalde van 3,8 naar 3,7 procent en Dekamarkt van 1,9 naar 1,8 procent.

Crisis helpt Dirk vooruit

De omzet van Detailresult bleef volgens officiële cijfers overigens gelijk op €2,03 miljard bij een groeiende winst (van €33,9 naar €40,4 miljoen), ondanks het feit dat 2016 een week minder telde dan het voorgaande jaar (53 weken). Volgens Huizing heeft de economische crisis een positief effect gehad op de groei van Dirk. ‘Het blijkt dat ze ons niet meer verlaten. Sterker. Er komen klanten bij.’

Pas €0,10 investeren als €1 verdiend is

Voorlopig zijn er bij Dirk geen plannen om te beginnen met online verkoop van levensmiddelen. ‘Je kunt bij ons online geen boodschappen bestellen, omdat dat kostenverhogend werkt.’ Om die reden financiert Dirk ook alle investeringen uit eigen middelen en niet door middel van leningen. ‘Wij investeren pas een dubbeltje als we een euro hebben verdiend’, aldus Huizing in de krant. Waarbij winst geen doel op zich is. ‘Ik heb een omzettarget en geen winsttarget.’

Dirk verkoopt Aldi-natieven

Hij schetst een beeld van een onderneming die op alle vlakken op de kosten let en zo de prijzen zo laag mogelijk houden, ook in vergelijking met Aldi en Lidl. ‘Voor alle producten die zij verkopen hebben wij alternatieven voor dezelfde lage prijs. We noemen dat Aldi-natieven.’ De supermarktketen viert dit jaar het 75-jarige bestaan. De keten viert dit met verschillende acties, maar ook met een eigen tulp.

Reageer op dit artikel