nieuws

Megaverlies voor Blokker

Formules 2018

Megaverlies voor Blokker

AMSTERDAM – Winkelconcern Blokker Holding heeft over 2016 dieprode cijfers geschreven.

In totaal kwam het concern €180 miljoen tekort. De omzet daalde ongeveer 5 procent tot iets minder dan €2 miljard. Een jaar eerder noteerde Blokker een nettoverlies van €52 miljoen. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte €49 miljoen euro in het rood, van een operationele winst van €7 miljoen in 2015.

Reorganisaties hebben invloed op cijfers

Met name reorganisaties hadden invloed op de cijfers. Blokker kondigde onlangs een forse inkrimping aan. Hierbij worden tweehonderd winkels gesloten en bij de holding verdwijnen in totaal zo’n 1900 banen. Ook zullen bijna alle ketens van de hand worden gedaan. Het uit 1896 stammende bedrijf wil zich weer volledig op de filialen van Blokker zelf gaan richten.

Miljoenen aan eenmalige lasten

Volgens het concern worden de resultaten over 2016 sterk gekleurd door ingrepen die het concern vorig jaar al doorvoerde bij de winkels van Blokker en de ketens Xenos, CookCo en Intertoys. Die gingen gepaard met ruim €100 miljoen aan eenmalige lasten. Ook gingen er 105 eigen winkels dicht.

Online zit wel in de lift

Voor online noteerde Blokker wel een plus. De verkopen bij alle webwinkels van Blokker tezamen gingen met 30 procent omhoog naar €173 miljoen. Woonmeubelketen Leen Bakker noteerde een bescheiden omzetstijging, van 2,7 procent. Die keten wordt verkocht aan investeerder Gilde Equity Management.

Reageer op dit artikel