nieuws

Bond: AH-sap zeer slecht voor glazuur

Formules 3532

Bond: AH-sap zeer slecht voor glazuur

DEN HAAG – AH Vers sap sinaasappel is volgens de Consumentenbond uitermate slecht voor het glazuur op de tanden.

Dat is één van de conclusies van een onderzoek van de bond naar de invloed van verschillende dranken op de staat van het gebit. De Consumentenbond heeft 25 verschillende dranken getest en het sap van de marktleider komt samen met drie andere dranken als slechtste uit de bus. De sinaasappelsap krijgt net als Coolbest Orange, Appelsientje Goudappeltje en Red Bull Energy Drink de benaming ‘erg erosief’.

Hoge buffercapaciteit sloopt glazuur

Volgens de Consumentenbond is de zogeheten buffercapaciteit van de dranken essentieel wat betreft de kans op tanderosie. De buffercapaciteit geeft aan hoe snel diverse stoffen uit het speeksel zuren in de mond neutraliseren. Dranken met een hoge buffercapaciteit, die dus lang zuur blijven in de mond, veroorzaken de grootste kans op tanderosie.

Coca-Cola, koffie thee en melk

De buffercapaciteit van de genoemde vier dranken blijkt bijvoorbeeld hoger te liggen dan Coca-Cola, een drank die op zijn beurt weer zuurder is. Van alle geteste dranken is alleen Campina Halfvolle melk niet erosief.  Van de onderzochte dranken blijken onder andere alcoholvrij bier en bruisend water met of zonder smaakje minder schadelijk. Koffie, gewone thee, melk en water met schijfjes citroen kunnen geen kwaad voor tanden en kiezen. Slijtage door tanderosie is nauwelijks te behandelen.

Reageer op dit artikel