nieuws

Uitspraak in rechtszaak Dirk op 5 juli

Formules 1868

Uitspraak in rechtszaak Dirk op 5 juli

HAARLEM – De rechtbank in Haarlem doet op 5 juli uitspraak in de zaak over het geschil tussen Dirk en Varkens in Nood.

De zaak diende vandaag in de Rechtbank Haarlem. Het is voor het eerst dat een supermarkt zich in de rechtszaal moest verantwoorden voor het beleid jegens dieren.

Stoppen met onrechtmatig geproduceerd varkensvlees

Varkens in Nood eiste vanmiddag dat Dirk op korte termijn stopt met de inkoop van onrechtmatig geproduceerd varkensvlees en volledig overstapt op vlees dat tenminste één ster van het Beter Leven Keurmerk heeft.

Dirk herkent zich niet in standpunt

Advocaat Van der Hooft van Detailresult gaf te kennen zich op geen enkele wijze te herkennen in het standpunt dat Varkens in Nood inneemt. Hij stelde tijdens de zitting dat op dit moment meer dan 86 procent van het door Dirk en Deka ingekochte verse varkensvlees geproduceerd is in overeenstemming met de criteria van het Varken van Morgen.

Leveranciers zouden in strijd met wet handelen

Dirk is gedagvaard door Stichting Varkens in Nood vanwege het feit dat leveranciers in strijd zouden handelen met de geldende wettelijke normen die er zijn voor het produceren van vlees en het houden van vee. De stichting liet bij monde van advocaat De Graaff weten dat sprake is van structurele misstanden in de gangbare varkensindustrie en een ontoereikend toezicht van de NVWA. Daardoor biedt alleen een bovenwettelijk keurmerk de garantie dat het varkensvlees in de schappen van Dirk diervriendelijk is geproduceerd.

Dirk schendt geen wettelijke plicht

Advocaat Van der Hooft: ‘Dirk schendt geen enkele wettelijke plicht, door niet uitsluitend varkensvlees in te kopen en te verkopen dat geproduceerd is met in achtneming van bovenwettelijke normen. Dirk en Deka spannen zich in om in 2020 te komen tot het uitsluitend duurzaam laten produceren van vlees.’

Verkoop varkensvlees

De door Varkens in Nood gestarte procedure valt volgens Dirk niet te rijmen met de publicaties van de eigen onderzoeken van de stichting over de verkoop van varkensvlees door Dirk. Volgens deze publicaties behoort Dirk tot de best scorende supermarkten. Tijdens de varkensvleesmonitor van februari staat Dirk tweede met een aandeel varkensvlees met een keurmerk van 61 procent. Dirk vindt dat de vordering van Varkens in Nood dient te worden afgewezen.

Meer over de rechtszaak in Distrifood van 27 mei.

Reageer op dit artikel