nieuws

Nieuwe deal Jumbo en OVJ aanstaande

Formules 3400

Nieuwe deal Jumbo en OVJ aanstaande

VEGHEL – Jumbo en de Ondernemersvereniging Jumbo (OVJ) zijn zo goed als akkoord over een nieuw conditiestelsel. Het nieuwe akkoord is in hoofdlijnen hetzelfde als de bestaande overeenkomst.

Het optuigen van het conditiestelsel is voor 99,9 procent in kannen en kruiken en verschilt slechts op ‘punten en komma’s’ van de huidige verbintenis tussen de supermarktketen en de Ondernemersvereniging Jumbo (OVJ). Dat zeggen bronnen binnen Jumbo tegen Distrifood.

Bonus bepaald door resultaten per winkel

De verschillen die er wel zijn, zitten ‘m in de franchisefee en de zogenoemde backmarge. Onder deze laatste vallen bijvoorbeeld bonussen die achteraf worden verdeeld onder de ondernemers. Volgens de bronnen krijgt iedere ondernemer op dit moment nog dezelfde bonus uitgekeerd, maar wordt het bedrag straks bepaald door de resultaten per winkel. ‘Zit er veel backmarge op dkw, dan heb je recht op meer, wanneer je het als ondernemer beter doet op dkw dan een collega’, zo wordt verteld aan Distrifood.

Informatiesessies voor ondernemers

OVJ-voorzitter Carl van Dam is gevraagd om uit te weiden over het nieuwe conditiestelsel, maar wil op dit moment niets zeggen over mogelijke nieuwe ontwikkelingen. Over een paar weken staan er volgens de bronnen zogeheten informatiesessies voor de ondernemers op het programma, waarin meer duidelijkheid  wordt verschaft over het nieuwe conditiestelsel.

Onderhandelingen in vlot tempo

De onderhandelingen tussen de OVJ en Jumbo verlopen blijkbaar in een vlot tempo. Begin deze maand vertelde de voorzitter van de Jumbo-ondernemers in een interview met Distrifood dat de OVJ in gesprek is over het vormen van een nieuw conditiestelsel. ‘Eind vorig jaar is het huidige conditiestelsel afgelopen. Wanneer het nieuwe ingaat, is op dit moment niet bekend’, zei Van Dam in het nummer van 6 mei.

Evaluatie van web-akkoord

De OVJ-voorzitter meldde toen ook dat een evaluatie van het web-akkoord op de agenda staat. Het huidige webakkoord kwam in 2014 tot stand. Van Dam: ‘Het e-conditiestelsel loopt eind dit jaar af. We staan aan de vooravond van de evaluatie van dit webakkoord.’

Online plannen supermarktketen

In het webakkoord draait het om  verschillende afspraken over de financiële consequenties van de online plannen van de supermarktketen. Het gaat hierbij onder meer om de verdeling van de marge en de bijdrage in de kosten van de Jumbo-ondernemers.

Reageer op dit artikel