nieuws

Marqt noteert voor het eerst nettowinst

Formules 2793

Marqt noteert voor het eerst nettowinst

AMSTERDAM – Marqt heeft voor het eerst nettowinst mogen noteren.

Marqt-oprichter Quirijn Bolle meldt dit in een interview met het NRC. ‘We zijn ooit gestart als kantoor zonder winkel, dus het geld gierde eruit. Operationeel maken we al een jaar of twee winst. Nu komt ook de nettowinst. Daar zijn we ontzettend blij mee. Nu kunnen we weer een nieuwe fase in.’

Twee duurzame beleggingsfondsen

Uit het verhaal blijkt verder dat het bedrijf twee duurzame beleggingsfondsen als aandeelhouder heeft weten te strikken. Aandeelhouder Verlinvest verkoopt zijn belang in Marqt aan het Triodos Organic Growth Fund, een beleggingsfonds van de Triodos Bank, en aan investeringsfonds Social Impact Ventures. Verlinvest is het investeringsvehikel van de rijke Belgische families De Spoelberch en De Mévius. Zij zijn de mensen achter bierbrouwer AB InBev. Verlinvest verwierf in 2012 een minderheidsbelang in Marqt.

Kapitaalinjectie voor Marqt

De nieuwe aandeelhouders doen daarnaast ook een kapitaalinjectie doen. Bolle zegt dat Marqt maximaal 3 procent op de omzet wil verdienen. Die winst moet vervolgens vooral gebruikt worden voor investeringen. Maakt het bedrijf een winst die groter is dan die 3 procent, dan gaat daarvan 25 procent naar de aandeelhouders. De rest is voor klanten en werknemers, door ze geld terug te betalen. ‘Intern rekenen we liever met hoeveel mensen we blij maken met wat we doen. Natuurlijk zijn de euro’s belangrijk. Maar we zijn veel meer bezig met een gedragsverandering. We willen een alternatief systeem neerzetten.’

Plaats voor zestig winkels

Volgens Bolle is er in Nederland nog steeds plek voor zestig winkels van Marqt. ‘Zeker, ik zie Marqt als een olievlek. We zijn de afgelopen jaren van drie naar vijftien winkels gegroeid, dat was wel heftig. We moesten pas op de plaats maken om te consolideren. We gaan niet in één keer zestig winkels openen. We willen elke stap zorgvuldig nemen. We kúnnen nu ook geen winkel in, bijvoorbeeld, Groningen openen. Dat zou logistiek alleen al ontzettend duur worden.’ Dit jaar komen er wellicht een aantal winkels bij. ‘We hebben een aantal dingen op het oog. In Amsterdam en in andere steden.’

Reageer op dit artikel