nieuws

Jumbo: uitbreiding en mogelijk overname

Formules 8489

Jumbo: uitbreiding en mogelijk overname

VEGHEL – Jumbo opent naast een stadswinkel in Groningen dit jaar ook nog een Foodmarkt en tien reguliere vestigingen. Ook staat de supermarktketen open voor een nieuwe overname.

Die conclusie wordt door Het Financieele Dagblad en NRC getrokken uit het jaarverslag van Jumbo dat maandag is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Zo blijkt dat in 2016 de winst flink is gestegen in vergelijking met een jaar eerder, van €76 miljoen in 2015 naar €109 miljoen in 2016. Jumbo heeft nu 580 supermarkten en een omzet van bijna €6,7 miljard. Financieel topman Ton van Veen verwacht dat Jumbo de winstgevendheid dit jaar nog iets kan opschroeven.

Groei door nieuwe overname

Jumbo zegt in het jaarverslag verder dat na jaren van acquireren, integreren en optimaliseren het nu klaar is om verder te groeien. De groei zou kunnen komen van een nieuwe overname. ‘We hebben een groei-ambitie, die steken we niet onder stoelen of banken’, zegt Van Veen. ‘De vorige overnames zijn goed verwerkt, de schulden zijn terug op het normale niveau. We zouden in staat moeten zijn weer een overname te doen. Maar dan moet er wel iets te koop zijn.’ Uitbreiding naar het buitenland sluit hij niet uit. ‘Maar om nu te zeggen dat dat heel concreet is… Nee.’

Tientallen gemakswinkels in Nederland

Van Veen wil in het Financieele Dagblad over de nieuwe gemakswinkel in Groningen alleen kwijt dat er ter plekke vers voedsel zal worden bereid. Mocht die proefwinkel van ondernemers Anrico Maat en Paul Papo goed lopen, dan wil Jumbo er tientallen van openen. De eerste dit jaar al.

Miljoenen voor familie Van Eerd

Een deel van de winst van Jumbo is vorig jaar door de familie Van Eerd verzilverd. Uit het jaarverslag blijkt dat zij zichzelf voor het eerst in jaren dividend hebben uitgekeerd, in totaal €20 miljoen. De aandelen zijn gelijk verdeeld over Karel van Eerd (79) en zijn drie kinderen. Volgens Van Veen is de familie jarenlang terughoudend geweest met dividenduitkeringen. ‘Om de overnames te bekostigen hadden we onszelf relatief diep in de schulden gestoken en bovendien zaten we midden in de integratie van Super de Boer en C1000. Nu zijn we jaren verder en kunnen we vaststellen dat de overnames succesvol zijn geweest en dat de synergie veel geld oplevert. Ik vind het niet meer dan redelijk dat degenen die met die overnames het meeste risico liepen daar nu van profiteren’, zegt hij in het NRC.

Reageer op dit artikel