nieuws

Dirk verbijsterd over dagvaarding Varkens in Nood

Formules 1776

Dirk verbijsterd over dagvaarding Varkens in Nood
Koos Groenewold

VELP – Dirk is verbijsterd over de rechtszaak die Varkens in Nood aanhangig heeft gemaakt. De stichting eist dat Dirk stopt met verkoop van ‘onrechtmatig geproduceerd’ varkensvlees. De zitting is dinsdag 23 mei bij de Rechtbank in Haarlem.

Dirk is gedagvaard door Stichting Varkens in Nood vanwege het feit dat leveranciers in strijd zouden handelen met de geldende wettelijke normen die er zijn voor het produceren van vlees en het houden van vee.

Verkoop varkensvlees

‘Ondanks meerdere verzoeken om aan te geven om welke houders van vee en toeleveranciers dit gaat, is hier nooit een reactie op gekomen’, laat de keten in een persbericht weten. De door Varkens in Nood gestarte procedure valt volgens Dirk niet te rijmen met de publicaties van de eigen onderzoeken van de stichting over de verkoop van varkensvlees door Dirk.

Tweede plek op ranglijst

‘Volgens deze publicaties behoren wij tot de best scorende supermarkten op basis van de beoordeling. Tijdens de varkensvleesmonitor van februari tonen wij met een tweede plek op de ranglijst aan een hoog aandeel duurzaam varkensvlees in het assortiment te hebben’, aldus de keten.

Een van de best presterende supermarkten

De keten herkent zich dan ook op geen enkele wijze in het standpunt dat Varkens in Nood inneemt en begrijpt niet waarom Dirk als een van de best presterende supermarkten voor de rechter wordt gedaagd. ‘Juist een partij als Varkens in Nood moet de initiatieven van Dirk toejuichen in plaats van afvallen.’

Rechtszaak leek van de baan

Even leek het er op dat de rechtszaak van de baan zou zijn. Dat liet Varkens in Nood-directeur Hans Baaij in maart aan Distrifood weten. Aanleiding was dat Dirk inderdaad goed scoorde in de Varkensvleesmonitor, de maandelijkse ranglijst waarop te zien is hoe ketens scoren met het aandeel varkensvlees met minimaal één ster Beter Leven-keurmerk in het schap.

Dirk beloofde varkensvlees te vervangen

‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer, dus we wachten in ieder geval volgende maand nog af’, maakte Hans Baaij nog een voorbehoud. Varkens in Nood sleepte Dirk in juli 2016 voor de rechter. Volgens Varkens in Nood is er in de Nederlandse varkenshouderij sprake van 120 misstanden, waarvan een groot deel in strijd is met de wet. ‘Dit onrechtmatig geproduceerde vlees vindt onder andere zijn weg naar de schappen van Dirk van den Broek die in 2011 als eerste Nederlandse supermarktketen beloofde dat dit varkensvlees vervangen zou worden door varkensvlees met het Beter Leven keurmerk één ster. Anno 2017 verkoopt Dirk evenwel nog volop varkensvlees dat niet conform de wet geproduceerd is’, aldus Varkens in Nood.

Enorme stappen Dirk

Voor wat betreft varkensvlees zijn er de afgelopen jaren door Dirk enorme stappen gezet verweert de keten zich. ‘Dirk voldoet voor bijna het gehele assortiment aan de uitgangspunten van het 1 ster Beter Leven keurmerk.’

Reageer op dit artikel