nieuws

Albert Heijn zet e-trucks in

Formules 1670

Albert Heijn zet e-trucks in

ZAANDAM – Albert Heijn gaat in Amsterdam e-trucks inzetten om winkels te bevoorraden.

Het gaat in eerste instantie om twee e-trucks. De volledig elektrische trucks zijn uitstootvrij en heel stil. Het initiatief maakt deel uit van een samenwerking tussen de supermarktketen, logistiek partner Simon Loos, fabrikant van vrachtauto’s Ginaf en de gemeente Amsterdam.

Op grote schaal toepassen

Met de ingebruikname van twee volledig elektrische vrachtwagens zet Albert Heijn een volgende stap in het verduurzamen van het transport naar winkels. ‘Het gebruik van e-trucks sluit goed aan bij onze ambitie te rijden met trucks die zuiniger, stiller en schoner zijn’, aldus Peter Leegstraten, senior consultant transport van Albert Heijn. ‘We rijden al met 150 truck-trailer combinaties op vloeibaar aardgas. Die geven significant minder uitstoot dan dieselwagens en zijn een stuk stiller. We onderzoeken ook de mogelijkheden om op Bio-LNG te gaan rijden. E-trucks vormen een mooie aanvulling. In deze gewichtsklasse rijden nu nog nauwelijks elektrische trucks. Onze verwachting is dat het op grote schaal toepassen van elektrische aandrijving nog enkele jaren duurt. We gaan nu vooral leren en ervaren hoe bevoorrading met e-trucks werkt.’

Trucks in kleuren Albert Heijn en Simon Loos

Simon Loos, logistiek partner van Albert Heijn sinds de jaren ’60, gaat met de emissieloze bakwagens Albert Heijn-supermarkten in het centrum van Amsterdam bevoorraden. De e-trucks rijden dagelijks vijf tot zes keer heen en weer vanaf het distributiecentrum in Zaandam. De e-trucks gaan nu dus de weg op, de een in Albert Heijn-stijl en de ander in Simon Loos-kleuren. De nieuwe e-trucks komen uit de stal van Ginaf, fabrikant van vrachtauto’s voor zwaar transport.

Zero emissie in Amsterdam

Ook voor de gemeente Amsterdam is ‘zero emissie’ een belangrijk onderwerp. Schone lucht is één van de zogenoemde transitiepaden richting een duurzaam Amsterdam. Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid van de stad: ‘Amsterdam is koploper in elektrisch vervoer. In 2025 willen we dat het verkeer binnen de ring A10 helemaal uitstootvrij, of in ieder geval zo schoon mogelijk is. Een stevige ambitie, en dan is het goed om te zien dat bedrijven zoals Albert Heijn het initiatief nemen om hieraan bij te dragen. Als gemeente bieden we natuurlijk graag de helpende hand, bijvoorbeeld in het vergunningenproces of door te kijken welke subsidies beschikbaar zijn.’

Reageer op dit artikel