nieuws

Staking en mars medewerkers dc’s Jumbo

Formules 5058

Staking en mars medewerkers dc’s Jumbo

VEGHEL – Verschillende medewerkers van de dc’s van Jumbo leggen vandaag het werk neer.

FNV Handel meldt in een persbericht dat 11 april is uitgeroepen tot een landelijke stakingsdag van de werknemers van de Jumbo-distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden. Een paar honderd werknemers zijn daarnaast om 10.00 uur begonnen met een protestmars vanaf de Markt in Veghel  naar het Jumbo-hoofdkantoor aan de Rijksweg 15. ‘We gaan persoonlijk langs en nogmaals vertellen welke afspraken we in onze cao willen hebben’, zegt Grzegorz Graduszewski voorzitter van de FNV kadergroep Raalte en allround medewerker in het distributiecentrum (DC) Raalte in een reactie op de plannen.

Geen vrachtwagens bij de dc’s

Na een week zogeheten stiptheidsacties, leggen de werknemers dinsdag voor het eerst het werk volledig neer. Dit betekent volgens FNV Handel dat er geen vrachtwagens bij de dc’s worden geladen of gelost. Graduszewski: ‘De winkels worden dus niet meer bevoorraad en dit zal snel merkbaar zijn. Wat ons betreft heeft Jumbo het aan zichzelf te wijten. Onze eisen zijn helder: verlaging van de werkdruk door meer echte banen en 2,5% loonsverhoging.’

Mitsen en maren van Jumbo

Debbie van Leiden van FNV Handel: ‘De DC-werkers zijn echt laaiend. Ze accepteren de mitsen en maren van Jumbo niet. Ze willen nú een cao met afspraken om de werkdruk structureel te verlagen door meer echte, vaste banen voor tijdelijke krachten. En ze willen ook in hun eigen portemonnee voelen dat het buitengewoon goed gaat met Jumbo. De 1,5% loonsverhoging die Jumbo-topman Frits van Eerd eenzijdig doorvoert zien ze als een extraatje bovenop de looneis van 2,5%.’

Wellicht ook acties bij Albert Heijn

Afgelopen vrijdagmiddag verliep ook het ultimatum van FNV Handel voor de Albert Heijn-distributiecentra. Ook hier lijken er acties aan te komen. Van Leiden: ‘Ook deze collega’s willen meer koopkracht en behoud van echte banen. Maar zowel Jumbo als Albert Heijn laten zich leiden door omzet en winst. Ze lijken te kiezen voor een race naar beneden waarin inkomens- en werkzekerheid voor de medewerkers geen plek hebben.’

Reageer op dit artikel