nieuws

SP-top haalt uit naar Jumbo

Formules 6803

SP-top haalt uit naar Jumbo
Archieffoto: Distrifood

VEGHEL – Partijvoorzitter Ron Meyer van de Socialistische Partij (SP) uit op zijn Facebookpagina forse kritiek op Jumbo.

Dit naar aanleiding van de opstelling van de supermarktketen jegens zijn stakende dc-medewerkers. ‘Zolang Jumbo niks met de vakbonden van stakende distributiewerkers wil, wil ik niks meer van #Jumbo en loop ik een supermarktdeur verder. In ons land geen ranzige Amerikaanse union-busting-praktijken om de lonen te kunnen verlagen. #doeiJumbo’, schrijft Meyer. De boodschap van de partijvoorzitter wordt gedeeld door andere SP-coryfeeën, waaronder Lilian Marijnissen en Renske Leijten. Ook kamerlid Bart van Kent geeft zijn mening op de Facebookpagina van de SP.

Jumbo zwarte schaap onder familiebedrijven

De SP’ers zijn niet de enige met kritiek. Journaliste Hella Heuck wijdt een commentaar aan de clash tussen Jumbo en de vakbonden op de website van RTL Z. Onder de titel “Jumbo: het zwarte schaap onder de familiebedrijven” schrijft zij een zwak te hebben voor familiebedrijven, met uitzondering van het bedrijf van de familie Van Eerd. ‘Jumbo wil op meer fronten voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het jaarverslag van Jumbo geeft hoog op over zijn ‘every day low cost’ organisatie.  Dat betekent dat ook bij leveranciers de duimschroeven aangedraaid worden. Ik sprak een paar maanden terug uitgebreid met een ondernemer die zijn producten aan Albert Heijn en Jumbo verkoopt. Volgens de ondernemer (die helaas anoniem wil blijven) is Jumbo de afgelopen jaren dwingender geworden in zijn onderhandelingen’, schrijft Heuck.

Bij Albert Heijn gebeurt wat

Vervolgens schrijft ze het commentaar van de anonieme ondernemer op. ‘Het was altijd warm en goed zakendoen. Maar het is helemaal niet leuk meer…..Het stuit me tegen de borst dat je dan moet betalen om jouw product in de folders terug te zien. Een folderbijdrage van €50.000 is niet ongebruikelijk. Maar dat is tegenwoordig bij iedereen zo. Bij Jumbo gaan ze veel verder. Zij beloven de klant de goedkoopste te zijn. Maar zelf inleveren aan marge, daar doen ze niet aan….Of ik het dan voor 10-15 procent minder kan. Ik ga nog liever de vuilnisbakken langs dan dat ik dat doe. Ik doe daar niet aan mee. Onderaan de streep hou je dan niets meer over. Maar bedrijven die het een beetje moeilijk hebben gaan daarin mee. Die zijn bang. Bij Albert Heijn zijn de onderhandelingen ook scherp. Maar daar gebeurt wat. Die willen met je samenwerken, nieuwe dingen doen. Dan krijg je er wat voor terug’, zo stelt de ondernemer tegen Hueck.

FNV spreekt over dictaat Van Eerd

FNV en CNV reageerden gisteren fel op het besluit van Jumbo om geen nieuwe cao meer na te streven. Jumbo maakte maandag bekend dat het met de eigen ondernemingsraad afspraken wil maken over onder meer de salarissen. FNV Handel spreekt over een dictaat van topman Frits van Eerd. ‘Hij duldt geen tegenspraak, niet van zijn werknemers en al zeker niet van de bonden’, aldus bestuurder Debbie van Leiden.

Reageer op dit artikel