nieuws

Jumbo wil cao zonder vakbonden

Formules 3305

Jumbo wil cao zonder vakbonden
Ton van Veen: hier links op foto

AMSTERDAM – Supermarktketen Jumbo wil niet langer een cao met de vakbonden afsluiten.

Het bedrijf gaat een eigen arbeidsvoorwaardenregeling opzetten met de ondernemingsraad. Dit heeft financieel topman Ton van Veen van Jumbo tegenover De Telegraaf. verklaard.

Vakbonden weggelopen

‘We hebben er lang over nagedacht, maar de vakbonden zijn al weggelopen voor de onderhandelingen goed en wel zijn begonnen en willen niet meer aan tafel komen, ondanks talloze uitnodigingen. Ook willen ze afspraken van vorig jaar niet nakomen’, aldus Jumbo’s financiële topman.

Teleurgesteld

Volgens Van Veen zijn de al twee weken durende acties bij de distributiecentra niet in het belang van de werknemers. De vakbonden vertegenwoordigen volgens hem maar een heel klein deel van de werknemers. Jumbo is naar eigen zeggen teleurgesteld in de opstelling van de bonden in het cao-conflict voor medewerkers van distributiecentra. De vakbonden willen voor de circa 3000 medewerkers onder meer 2,5 procent loonsverhoging en toezeggingen over vaste banen. Om hun eisen kracht bij te zetten, wordt in de distributiecentra al enige tijd gestaakt.

Meerderheid distantieert zich van acties

Volgens Jumbo distantieert het overgrote deel van de medewerkers zich van de handelwijze van de vakbonden. ‘Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren’, aldus Jumbo-topman Frits van Eerd. ‘Vanaf eind maart proberen wij de vakbonden weer aan tafel te krijgen, maar onze uitnodigingen werden stelselmatig afgewezen zonder duidelijke reden.’

Afspraken met COR

De arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) wordt volgens Jumbo opgesteld in nauwe samenspraak met de centrale ondernemingsraad en medewerkers. In de nieuwe regeling houdt Jumbo vast aan de eerder aangekondigde loonsverhoging van 1,5 procent per 1 april. Ruimte voor eventuele verdere loonsverhoging, met terugwerkende kracht vanaf 1 april, hangt volgens Jumbo af van de afspraken die elders in de sector worden gemaakt.

Verhouding vast/flexibel in cao

Ook op andere vlakken zal Jumbo bekijken hoe zaken, zoals scholing of de verhouding tussen vaste en flexibele krachten kunnen worden verbeterd. De nieuwe AVR Jumbo Logistiek moet in het najaar van 2017 gereed zijn. Vakbonden FNV en CNV waren maandagochtend vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel