nieuws

Franchisers sturen brandbrief naar AH

Formules 3620

Franchisers sturen brandbrief naar AH

ZAANDAM – Het bestuur van de Vereniging van Albert Heijn-franchisenemers maakt zich in een brief zorgen over de houding van de marktleider in de onderhandelingen over de verdeling van kosten en opbrengsten.

De brief, in handen van Distrifood, is verstuurd aan het bestuur en de directies van Albert Heijn en  Ahold Delhaize. Onder de titel ‘Everybody Appie?’ begint het bestuur van de vereniging (VAHFR) eerst met een deels positieve boodschap: ‘Aan de vooravond van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 12 april  richten wij ons tot u met optimisme en zorg. De door Ahold Delhaize behaalde resultaten met de bijdrage van Albert Heijn hieraan zijn uitstekend. Dit is natuurlijk vooral te danken aan onze klanten die hun vertrouwen in Albert Heijn steeds weer omzetten in loyaal bezoek aan onze winkels. Als Franchisenemers zijn wij enorm trots op de bijdrage die wij samen -iedere dag weer- aan de “Albert Heijn Formule” kunnen leveren. Alle reden voor optimisme voor de toekomst, zou je denken.’

Zaak kost tijd en energie

Vervolgens uit het bestuur zijn zorgen. ‘Al geruime tijd verschillen wij met u van mening over enkele aspecten van onze zakelijke samenwerking, waaronder de verrekening van kosten en opbrengsten. Het is bijna niet voor te stellen dat deze onderwerpen nu al vele jaren de agenda van ons gezamenlijk overleg beheersen en onze onderlinge relatie ongunstig beïnvloeden. Tijd en energie kunnen zoveel beter worden besteed aan het bundelen van onze kracht en successen. In november riep de rechter ons op om er toch vooral samen uit te komen. Precies daar maken wij ons zorgen over.’

Twijfel aan oprechte wil

De VAHFR stelt vervolgens dat transparantie bij Albert Heijn ver te zoeken is. ‘Vertrouwen, transparantie en een constructief overleg dienen de basis te zijn voor elke goede samenwerking. Maar ondanks uw hernieuwde toezeggingen op dit gebied twijfelen wij toch aan de oprechte wil binnen het Ahold Delhaize concern om de samenwerking met ons op transparante wijze vorm te geven. Want opnieuw zien wij terughoudendheid in het delen van informatie, heel veel woorden maar weinig daden. Ons vertrouwen in Albert Heijn als franchisegever wordt met regelmaat zwaar op de proef gesteld. Dat brengt ons steeds weer af van goede samenwerking en concrete afspraken over onze geschilpunten.’

Transparant en constructief

De franchisers sluiten de brief af met een poging tot een handreiking. ‘Franchisenemers en franchisegever willen het beste voor de formule en hebben elkaar nodig om succesvol te blijven en onze bedrijven te laten groeien. Daarvoor is het wel nodig dat wij allemaal ons (aan)deel nemen in de beëindiging van de al veel te lang slepende conflicten met het oprechte voornemen er dit jaar samen uit te komen. Samen bouwen aan vertrouwen. Samen verder, voor een nog beter resultaat! Ook voor de aandeelhouder! Met die inzet vertrouwen wij er op om de komende maanden, intensief, transparant en constructief samen met u de handen ineen te slaan. Want dan is op uw volgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders ècht ‘Everybody Appie’!’

Gesprekken leveren niets op

De rechtbank wees november vorig jaar alle vorderingen van de Albert Heijn-franchisenemers af in de zaak tegen Albert Heijn af. Wel benadrukte de rechter dat beide partijen via onderhandeling tot een oplossing moeten komen over de geschilpunten. Sindsdien zijn er weliswaar verschillende gesprekken geweest tussen delegaties van AH en de VAHFR, maar zijn beide partijen er niet uitgekomen.

Meer over de brief in de nieuwe editie van Distrifood

 

Reageer op dit artikel