nieuws

Drie sterren Kipster-ei exclusief voor Lidl

Formules 5582

Drie sterren Kipster-ei exclusief voor Lidl
De website van Kipster.

VENRAY – Lidl gaat exclusief de eieren verkopen van het drie sterren Beter Leven eiconcept Kipster.

De Kipster-eieren zullen vanaf oktober in assortiment worden genomen door Lidl. Woensdag werd het officiële startsein voor de bouw van een innovatieve leghennenstal voor 24.000 kippen gegeven door de Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus, meldt Vakblad De Boerderij.

Vlees van haantjes

Lidl verkoopt niet alleen de eieren van het Kipster-concept. Ook wordt het vlees van opgefokte haantjes verkocht die anders zouden worden vergast. Dit werd eerder al door Wakker Dier met gejuich begroet. De actiegroep zei er zelfs een reclamespotje aan te zullen gaan wijden.

Lidl en Kipster hebben vijf-jarige afspraak

Bijzonder is dat Lidl en Kipster al een jaar voordat de eieren in de supermarkt komen te liggen een overeenkomst zijn aangegaan. Lidl neemt gedurende vijf jaar de eieren af. Aldus Ruud Zanders, mede-initiatiefnemer van het Kipster-concept in vakblad De Boerderij. Daarna kan het contract worden verlengd of kunnen de eieren als regulier drie sterren Beter Leven ei worden verkocht.

Ruimte voor merkeieren

Volgens Zanders is er nog volop ruimte voor eiconcepten en merkeieren zoals Kipster. Albert Heijn heeft Rondeeleieren, Plus heeft eieren van Gijs. ‘Nog lang niet alle supermarkten hebben een eigen concept en er is nog voldoende ruimte voor nieuwe kipconcepten. Ook binnen een supermarkt is er ruimte voor meerdere eiconcepten. We vragen ons toch ook niet af waarom er 31 soorten pindakaas in de supermarkt staan?’, zegt de initiatiefnemer.

Lage CO2-footprint

Vanwege duurzaamheid is voor het concept Kipster gekozen voor een leghen met een lagere CO2-footprint. Bovendien gaat de kip efficiënt met voer om en leeft langer dan de gemiddelde leghen. Ook de stal is zodanig ingericht dat er minder uitstoot is van fijnstof en ammoniak. Bovendien wekken zonnepanelen meer energie op dan de stal gebruikt.

Stadsboerderij

De uitstoot is zodanig dat volgens Zanders stadslandbouw mogelijk is. ‘Het voorste en het achterste gedeelte van de stal laat je staan, het middenstuk kan worden ingekort. Dan krijg je dus minder kippen, met verder alles precies hetzelfde en kun je een stadsboerderij bouwen van bijvoorbeeld vijfduizend kippen.’

Reageer op dit artikel