nieuws

Stadion van bierkratten bij AH geoorloofd

Formules 3336

Stadion van bierkratten bij AH geoorloofd

AMSTERDAM – De Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat Albert Heijn reclame mag maken met een stadion van bierkratten. Stap, de kennisorganisatie op het gebied van alcoholbeleid, had een klacht ingediend bij de RCC.

Volgens Stap maakte een filiaal van AH In Maarssen begin dit jaar op een te opzichtige manier reclame voor bier. Het filiaal bouwde een stadion na met bierkratten van Amstel. Flesjes en blikjes bier dienden als spelers op het veld.

Toegangspoort van vijftig kratten

In november 2016 ging dit filiaal ook al eens over de schreef, vond Stap. Toen stond er bij de ingang een opvallende toegangspoort opgesteld die gebouwd was van vijftig kratten Heineken. Een klacht die Stap daarover indiende bij de RCC was volgens de commissie niet tegen de regels.

Niet in strijd met regels

Ook nu vindt de RCC dat het stadion bij de AH niet in strijd is met de wetgeving. De vraag die de RCC moest beantwoorden was of in deze uiting actieve sportbeoefening wordt uitgebeeld. De commissie vindt van niet. ‘Weliswaar doen de flesjes en blikjes Amstel bier, zoals deze zijn opgesteld op een groen veld in het midden van een stadion van kratjes bier, denken aan voetballers in de context van een voetbalwedstrijd, maar dat betekent nog niet dat hier actieve sportbeoefening wordt uitgebeeld. Actieve sportbeoefening impliceert bewegen, althans de mogelijkheid tot bewegen, en daarvan is in dit geval, van flesjes en blikjes, geen sprake’, redeneert de RCC. Nu er geen sprake is van het uitbeelden van actieve sportbeoefening, acht de commissie artikel 30 lid 5 RvA, waar Stap zich op beroept, in dit geval niet van toepassing.

Heineken plaatst geen losse flessen meer

Overigens heeft Heineken zich wel bereid getoond om Stap enigszins tegemoet te komen. Haar field sales medewerkers zullen voortaan in een stadion-opstelling van bierkratten geen losse flessen en blikken meer als fictieve voetbalspelers neerzetten, dit om alle schijn van associatie van bier met sport weg te nemen.

Reageer op dit artikel