nieuws

Jumbo morrelt aan Versgarantie

Formules 5264

Jumbo morrelt aan Versgarantie

EINDHOVEN – Jumbo heeft een test uitgevoerd waarbij producten op de laatste dag van de houdbaarheid met 50 procent korting zijn verkocht. Daarmee morrelt de formule aan zijn Versgarantie.

Jumbo’s versgarantie is duidelijk: ‘Wij garanderen dat onze producten minstens tot en met morgen houdbaar zijn. Vind je ondanks onze zorg in de winkel toch een product met de datum van vandaag, dan krijg je het gratis mee als dank voor je melding’, zo wordt het huidige beleid omschreven. Dit leidt ertoe dat producten die nog niet over de datum zijn al uit het schap worden gehaald.

Jumbo wijkt af van deze regel

In de pilot bij het Eindhovense filiaal Meerhoven wijkt Jumbo af van deze regel. Net als andere formules verkoopt Jumbo de producten met een korting van 50 procent. Dit gebeurt vanuit een speciaal daarvoor bestemd koelmeubel. ‘We kijken continu naar mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan’, meldt woordvoerder Claire Trügg. ‘In dit kader heeft Jumbo een pilot gehouden met het afprijzen van producten met tht van de laatste verkoopdag.’

Vorig jaar soortgelijke test

Jumbo wil niets zeggen over de duur of over de resultaten van de pilot. ‘Het is nog te vroeg om daarop in te gaan. Wat ik wel kan zeggen, is dat wij continu kijken naar wat de klant wil en daar met onze formule op inspelen.’ Jumbo hield vorig jaar een soortgelijke test in 23 winkels, meldde Distrifood in oktober. Toen werd echter wel de versgarantie gehandhaafd,  reageerde Jumbo destijds.

Klanten betreuren einde pilot

De klanten van Jumbo Meerwijk betreuren het einde van de pilot, blijkt op Facebook. ‘Altijd wel iets uit het schap kunnen halen, wat nog goed bruikbaar was!’, stelt Kimberley Keizer. ‘Jammer, nou wordt het zeker weer in de kliko gedumpt’, vreest René Knapper voedselverspilling.

Ten koste van het rendement

De huidige versgarantie valt niet goed bij alle ondernemers. Het uit het schap halen van producten gaat ten koste van het rendement van de winkels. Het toch verkopen van producten tegen de helft van de prijs helpt daarbij. Andere ondernemers zoeken andere oplossingen. Zo opende Jumbo Penders in Geleen een winkeltje naast zijn Jumbo-supermarkt en omzeilt daarmee de versgarantie. De ondernemer verkoopt daar onder meer producten uit zijn supermarkt die door de datum dreigen te gaan. De opbrengst van de winkel gaat naar een goed doel. De Jumbo van Els Boek in Leeuwarden sloot zich recent aan bij de app Afgeprijsd!, al houdt zij zich wel aan de versgarantie.

Reageer op dit artikel