nieuws

AH: €30 miljoen voor claim franchisers

Formules 3088

AH: €30 miljoen voor claim franchisers

ZAANDAM – Ahold Delhaize heeft het voor het conflict met de franchisenemers gereserveerde bedrag verhoogd naar €30 miljoen.

Uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag blijkt dat Ahold Delhaize inmiddels €30 miljoen heeft gereserveerd in het kader van een conflict met franchisenemers. Dit meldt RTL Nieuws. Het bedrag is bijna een verdubbeling van  de €17 miljoen die in 2014 door Ahold werd gemeld.

Los van claim €200 miljoen

Volgens een woordvoerder van AH  staat het gereserveerde bedrag los van de claim van €200 miljoen die franchisenemers bij de supermarktketen hebben neergelegd. Hoewel de €30 miljoen in het jaarverslag volgens RTL Nieuws wel wordt genoemd onder het kopje ‘juridische procedures’ in het kader van de problemen met de franchisenemers.

Rechter: onderling uitkomen

De franchisenemers eisen die €200 miljoen omdat ze niet voldoende zouden hebben meegedeeld in inkoopkortingen en -bonussen. De ondernemers, met 242 man verenigd in de Vereniging Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) stapten vorig jaar naar de  rechter. In november werden ze in het ongelijk gesteld, hoewel de  rechter AH wel opriep om er in onderling overleg met de ondernemers uit te komen.

VAHFR in hoger beroep

Dat is niet gelukt. Eind januari maakte  de VAHFR tegenover Distrifood bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Overigens stipte VAHFR-voorzitter Twan van Meel toen aan dat het niet honderd procent zeker is dat beide partijen weer voor de rechter verschijnen. ‘Als we eruit komen, is het hoger beroep van tafel. Vanwege de juridische procedures, moeten we de aanvraag voor een hoger beroep echter in gang zetten.’

Slepend conflict tussen AH en de franchisers

Van Meel kon op dat moment niet zeggen op welke punten de VAHFR in hoger beroep gaat. De rechtbank wees in november alle vorderingen van de VAHFR af. De rechtszaak is het gevolg van een slepend conflict tussen AH en de franchisers over onder meer de onverdeelde marge.

Reageer op dit artikel