nieuws

Superunie en Plus passen etiketten aan

Formules 3705

Superunie en Plus passen etiketten aan

DEN HAAG – Superunie en Plus gaan op hun huismerkproducten de voedingswaarden per 100 gram ‘onbereid product’ vermelden. Dit na kritiek van de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond vermelden veel fabrikanten op pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na bereiding.

Per 100 gram onbereid product

De Consumentenbond heeft fabrikanten verzocht het voorbeeld van Heinz, Jumbo en Nestlé te volgen, die de voedingswaarde per 100 gram onbereid product wél op de verpakkingen vermelden.

AH, Aldi, Lidl en Unilever

Plus en Superunie hebben hier volgens de Consumentenbond positief op gereageerd en beloofd hun verpakkingen aan te passen. Albert Heijn, Aldi, Lidl en Unilever hebben aangegeven zich vooralsnog te beperken tot de vermelding van de voedingswaarde per bereid product. De Consumentenbond laat in een persbericht weten er op te blijven aandringen dat ook zij zich aansluiten bij consequente en transparante etikettering.

Consumenten weten wat ze kopen

‘Ze trekken zo een rookgordijn op over de hoeveelheid suiker, vet en zout in hun producten’, vindt de Consumentenbond die vindt dat op etiketten minimaal de voedingswaarde per 100 gram ‘onbereid product’ moet staan, zodat consumenten weten wat ze kopen.

Na toevoeging van groente

De voedingswaarde van een bereid product is de voedingswaarde na toevoeging van bijvoorbeeld groente, rijst, pasta, vlees en water aan de mix of saus. Daardoor bevat het product na bereiding minder suiker, vet en zout dan in de pure vorm. Daar maken fabrikanten volgens De Consumentenbond graag goede sier mee. Conimex (van Unilever) bijvoorbeeld zet op zijn verpakking dat hun Boemboe Sajoer Boontjes na bereiding 1,9 procent suiker bevat. In de boemboe zelf zit ruim 30 procent suiker, maar dat staat niet op de verpakking.

Wettelijk wel toegestaan

De vermelding van de voedingswaarde per bereid product is wettelijk toegestaan, maar zegt niets over de voedingswaarde van de saus of mix zelf. Met alleen de voedingswaarde per bereid product kunnen consumenten de producten onderling niet vergelijken. Daarnaast kiezen consumenten ook weleens een ander recept dan op het etiket staat, waardoor de voedingswaarde per bereid product niet meer klopt. Terugrekenen naar wat er in het onbereide product zit, is vrijwel onmogelijk.

Het complete artikel over voedingswaarde is terug te vinden in de Gezondgids van februari.

Reageer op dit artikel