nieuws

Plus gooit logistiek helemaal op de kop

Formules 10702

Plus gooit logistiek helemaal op de kop

UTRECHT – Supermarktketen Plus gaat de logistieke operatie radicaal omgooien. De huidige vier distributiecentra voor houdbare producten maken plaats voor één centraal, volledig gemechaniseerd distributiecentrum in Tiel. Van de huidige 435 fte’s die werkzaam zijn in de dc’s van Plus kunnen er 175 mee naar de nieuwbouw.

De medewerkers van de distributiecentra in Haaksbergen, Hendrik Ido Ambacht, Ittervoort en Middenbeemster zijn vanmiddag om 13.00 uur geïnformeerd over de plannen. Eerder was er al overleg met de Ondernemingsraad en de vakbonden. Het is de bedoeling dat het nieuwe distributiecentrum in Tiel in 2020 in gebruik wordt genomen. De distributie van verse en diepvriesproducten blijft bij respectievelijk Hollander Barendrecht en Van Hezik in Utrecht.

Noodzakelijk voor de concurrentiepositie van Plus

Plus-directeur Jan Brouwer: ‘Het is een operatie die veel mensen raakt. Dat is altijd moeilijk. Maar het is noodzakelijk om de concurrentiepositie van Plus in de toekomst veilig te kunnen stellen. Zonder een goede achterkant kun je niet competitief zijn.’ Volgens Brouwer en logistiek directeur Rowell Versleijen levert de opening van het nieuwe dc een kostenbesparing van ongeveer éénderde op.

Bijvullen in de winkel gaat minder tijd kosten

Daarnaast moet het nieuwe distributiecentra ook voor de ondernemers kostenbesparingen opleveren. ‘We gaan werken met family grouping, waardoor het bijvullen in de winkel minder tijd kost. Zeker in combinatie met het nieuwe ict-landschap waaraan we op dit moment ook werken en waar de nieuwe distributie naadloos op gaat aansluiten.’

Technologie bewezen in Duitsland en Noorwegen

Plus heeft gekozen voor bewezen technologie. Het Duitse Edeka en het Noorse Coop werken al met de techniek zoals Plus die in Tiel gaat toepassen. Het nieuwe dc wordt vrijwel volledig gemechaniseerd. Alleen bij emballage en expeditie komen er nog mensen aan te pas. Volgend jaar moet de eerste paal de grond in gaan, de opening staat dus voor 2020 op het programma. In totaal is er in Tiel ruimte voor 250 fte’s, waarvan een deel nieuwe functies.

Huidige dc’s blijven nog drie jaar actief

De planning richting 2020 biedt volgens Brouwer voor- en nadelen. ‘Drie jaar biedt veel tijd om mensen naar nieuw werk te begeleiden of verder op te leiden. Echter in de tussentijd moet de operatie goed overeind blijven. De winkels moeten wel beleverd worden.’ Na de opening van het dc in Tiel verkoopt Plus de panden in Haaksbergen, Hendrik Ido Ambacht, Ittervoort en Middenbeemster.’

Reageer op dit artikel