nieuws

Plus start twee snoeproutes in Utrecht

Formules 2074

Plus start twee snoeproutes in Utrecht
Vandaag zijn er bij 260 vestigingen van Plus afvalbakken geplaatst.

UTRECHT – Plus en NederlandSchoon starten in de eerste helft van 2017 met een ‘snoeproute aanpak’ bij Plus Van Ostadelaan en Plus Voorstaat in Utrecht.

Op de route tussen deze winkels en nabijgelegen scholen ligt veel zwerfafval, zoals snoepwikkels en blikjes. Plus gaat dit bestrijden met zogeheten snoeproutes.

Scholieren stimuleren

De snoeproute-aanpak bestaat uit posters, borden en stickers op de route die scholieren stimuleren tot het netjes omgaan met de leefomgeving. De aanpak is gebaseerd op onderzoek uit 2015 in drie gemeenten. Tijdens het onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Novi Mores werd het gedrag van leerlingen op verschillende manieren beïnvloed. Het resultaat van de pilot: de hoeveelheid zwerfafval nam met circa 50 procent af.

Zwerfafval voorkomen en bestrijden

NederlandSchoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Aan de hand van gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies aan bedrijven komt de stichting in actie tegen zwerfafval. NederlandSchoon richt zich specifiek op ‘aandachtsgebieden’; plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat.

Afvalbakken bij 260 Plus-supermarkten

Vandaag zijn er ook bij ruim 260 Plus-supermarkten twee ‘Plus-Supporter van Schoon’ afvalbakken geplaatst (zie foto). Plus en NederlandSchoon slaan hiermee de handen ineen om het gebied rondom de supermarkten nog beter vrij te maken van zwerfafval. Ingmar van den Doel, manager Servicebureau van Plus Retail en vanuit het Plus Greenteam verantwoordelijk voor de pijler ‘Mens en maatschappij’: ‘De Plus- ondernemers en hun teams zetten zich dagelijks in voor een schone winkelomgeving. Dat is wel zo prettig werken én boodschappen doen. De samenwerking met NederlandSchoon sluit hier goed bij aan en laat zien dat we het belang hiervan landelijk onderschrijven.’

Ook snoeproute bij Jumbo in Wijk bij Duurstede

Vorig jaar kwam er een soortgelijk initiatief in Wijk bij Duurstede van de grond, waar het schoolbestuur van het Revius Lyceum een snoeproute had ingesteld tussen de school en Jumbo De Heul. Aanleiding hiervoor waren veel klachten die binnenkwamen over leerlingen die voor overlast zorgden in de wijk wanneer ze vanuit school naar de Jumbo liepen of wanneer ze terugkwamen. ‘Na overleg met diverse betrokken partijen is er gekozen om een alternatieve route aan te wijzen om buurtbewoners te ontlasten’, meldde de schooldirecteur in een brief aan de ouders. De brief was mede-ondertekend door Jumbo-franchiser Theo van Beek.

 

Reageer op dit artikel