nieuws

Een op vijf studenten steelt bij Spar University

Formules 5249

Een op vijf studenten steelt bij Spar University

ROTTERDAM – Circa twintig procent van de studenten van de Erasmusuniversiteit steelt wel eens wat, ook bij de Spar University op de campus.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door een groep masterstudenten onder 538 medestudenten van de Erasmusuniversiteit. Volgens Erwin Binneveld, de uitbater van de Spar University, wordt op de campus van de  Erasmusuniversiteit meer gestolen dan op andere universiteitscampussen, meldt het universiteitsblad Erasmusmagazine.

Tien procent winkelt proletarisch

Circa 18 procent van de ondervraagde studenten die de campussupermarkt bezoekt, heeft wel eens een of meerdere producten niet afgerekend, in de Spar University. Een op de tien studenten geeft zelfs aan wel eens proletarisch te winkelen. Volgens de onderzoekers, studenten gedragswetenscheppen, zijn de cijfers betrouwbaar dankzij een controlevraag die als een soort ‘waarheidsserum diende’.

Spar-man Binneveld herkent cijfers

Binneveld, eigenaar van zes, en binnenkort zeven, vestigingen van Spar University, herkent de cijfers, zegt hij in het Universiteitsblad. Hij zegt zelf ook onderzoek te doen door steekproeven en door het bestuderen van camerabeelden. Op basis daarvan gaan we ervan uit dat 2 tot 3 procent van de klanten een notoire dief is. 85 procent is eerlijk en ongeveer 12 procent is gelegenheidsdief. Dat komt dus redelijk overeen met de uitkomsten.’

Stelen soms geoorloofd

De onderzoekers noemen de cijfers ‘behoorlijk hoog, maar niet schokkend’. Student gedragseconomie Luc Schneider kreeg naar zij zeggen wel opvallende reacties van de deelnemers aan het onderzoek. Zo was een aantal studenten bang dat de onderzoekers aangifte zouden doen. Ook viel het op dat studenten die stelen, dat  eerder rechtvaardigen. ‘Sommigen vonden stelen geoorloofd als je even geen geld hebt, of als je het alleen incidenteel doet.’

Derving valt mee

De derving door diefstal valt volgens Binneveld nog mee. De Spar heeft alleen zelfscankassa’s. Toen hij die invoerde, verwachte hij dat dit tot meer diefstal zou leiden. ‘Bij een gewone supermarkt ga je uit van 0,7 tot 0,8 procent omzetderving door diefstal. Toen we overschakelden op self-checkout, hadden we gerekend op een stijging naar 1,5 tot 2 procent. Maar dat is niet gebeurd, voor zover we kunnen zien.’

Meeste diefstal bij Spar University Rotterdam

De Spar University in Rotterdam heeft van zijn zeven universiteitssupers het meest te lijden van diefstal, weet Binneveld.  Het is volgens hem meer dan in kleinere steden en ook in Amsterdam is het aantal diefstallen lager. Binneveld vermoedt dat het ook met de hogeschool met hbo-studenten, naast de campus heeft te maken. ‘Uit de statistieken blijkt dat hogeschoolstudenten een andere mentaliteit te hebben.’

Winkelmedewerkers trainen

Hoewel de cijfers Binneveld nog meevallen, legt hij zich niet neer bij de diefstallen. Winkelmedewerkers krijgen geregeld trainingen hoe ze winkeldieven kunnen herkennen. Het gaat daarbij volgens hem vooral om het betrappen van de gelegenheidsdief. Die zijn makkelijker aan hun gedrag te herkennen dan de notoire winkeldieven. Dan is  het ook mogelijk om in te grijpen door ze bijvoorbeeld bij de kassa al aan te spreken met woorden als ‘Ik zie dat het afrekenen niet goed lukt, kan ik je misschien helpen?’  Zelf had hij laatst nog een winkeldief  in Rotterdam te pakken. Gelegenheidsdieven goed voor schut zetten helpt vaak het beste. ‘Dat vinden ze het allerergste, als andere studenten het zien.’ Notoire winkeldieven draagt hij over aan de politie, zoals een rechtenstudente die onlangs werd gepakt. ‘Hee, ben jij het weer’, was de reactie van de agenten.

Reageer op dit artikel