nieuws

Autonome groei bij Jumbo verdubbelt

Formules 4127

Autonome groei bij Jumbo verdubbelt
Jumbo Kuipers (bron: Facebook)

VEGHEL – Supermarktketen Jumbo heeft de omzet in 2016 autonoom met 4 procent zien toenemen, tegen 1,8 procent vorig jaar. Het marktaandeel stijgt naar ongeveer 19 procent.

Dat blijkt uit door Jumbo gepubliceerde cijfers over het boekjaar 2016. Daarmee klopt Jumbo, net als vorig jaar, naar eigen zeggen ruimschoots het marktgemiddelde dat volgens onderzoeksbureau GfK op 2,5 procent ligt. De totale consumentenomzet van de Jumbo-formule steeg met €428 tot €6,68 miljard, wat neerkomt op een groei van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Als een correctie wordt uitgevoerd op de extra week vorig jaar dan bedraagt de stijging zelfs 9 procent. ‘Deze stijging is voor een belangrijkd eel te danken aan de omzetgroei in bestaande winkels’, zo schrijft Jumbo in de toelichting.

La Place groeit autonoom met 5 procent

Voor het eerst geeft Jumbo ook de cijfers van La Place, dat vorig jaar werd overgenomen. De omzet op vergelijkbare basis, dus zonder de gesloten vestigingen in de warenhuizen van V&D, komt uit op 12 procent ten opzichte van 2015. Autonoom was sprake van een omzetgroei van 5 procent. ‘De cijfers over 2016 tonen aan dat we uitstekend op koers liggen’,  zegt Jumbo CEO Frits van Eerd. ‘We willen verder groeien en met dat doel voor ogen hebben we ons het afgelopen jaar gericht op het nóg slagvaardiger en klantgerichter maken van de Jumbo organisatie.’

Jaaraanbiedingen vallen in de smaak bij klanten

Volgens de topman van het Jumbo-concern is het afstoten van onderdelen die niet langer tot de kernactiviteiten behoren eind 2016 nagenoeg afgerond. ‘Ook zijn we begonnen met jaaraanbiedingen, langdurige seizoensthema’s en seizoensaanbiedingen. Onze klanten laten ons weten dat die aanpak goed in de smaak valt. Het voldoen aan en bij voorkeur overtreffen van de klantverwachtingen, dáár gaat het ons om’, aldus een tevreden Frits van Eerd. Modernisering van de bestaande winkels was een belangrijke prioriteit vorig jaar. Jumbo heeft in totaal zestig winkels onder handen genomen, waarbij soms ook een uitbreiding kon worden gerealiseerd.

Solide basis voor verdere groei

Volgens Van Eerd is Jumbo dan ook goed gepositioneerd voor verdere groei. ‘Met al onze collega’s, aangesloten ondernemers en overige zakenpartners hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt aan het verder verstevigen van onze beide formules en onze positie in de markt. Hun inzet en betrokkenheid waarderen we enorm. Er ligt nu een solide basis voor verdere groei van ons familiebedrijf.’

Overname van AC Restaurants

Eerder vandaag werd al bekend dat Jumbo restaurantketen AC Restaurants overneemt. Deze vestigingen worden omgebouwd naar de La Place-formule.

Reageer op dit artikel