nieuws

AH wint trofee met duurzame weidezuivel

Formules 1634

AH wint trofee met duurzame weidezuivel
Henk Sierksma, Senior Category manager Zuivel bij Albert Heijn met de trofee voor de duurzame weidezuivel.

DEN HAAG – Albert Heijn is door de deelnemers aan het Convenant Weidegang uitgeroepen tot winnaar van de Weidegangtrofee voor zijn duurzame weidezuivel.

AH kreeg de trofee omdat de supermarktketen bijna geheel is overgestapt op zogenaamde Weidezuivel. Dat is zuivel die afkomstig is van melk van melkkoeien die minimaal 120 dagen per jaar 6 uur per dag de wei in mogen. AH maakte april dit jaar bekend met huismerk zuivel zo snel mogelijk op zuivelproducten over te schakelen die afkomstig zijn van weidemelk.

AH wil naar 100 procent weidegang

Henk Sierksma, Senior Category manager Zuivel bij Albert Heijn, nam vrijdag de prijs in ontvangst.  ‘We zijn ontzettend trots dat we hebben gewonnen. We hebben afgelopen jaar al significant veel kaas en zuivelproducten omgezet naar Weidezuivel en streven ernaar om uiteindelijk 100 procent om te zetten’, zegt hij in een persbericht van ‘De Duurzame Zuivelketen’. De organisatie van Convenant Weidegang noemt het een gamechanger binnen de retail en daarom ook een duidelijk signaal van alle ondertekenaars dat Albert Heijn heeft gewonnen.

Duurzame zuivelketen

Het convenant Weidegang is een initiatief van ‘De Duurzame Zuivelketen’ en is door zo’n 60 organisaties vanuit bedrijfsleven, overheid en onderwijs ondertekend. Vanuit de retail hebben de supermarktketens Jumbo en Albert Heijn zich verbonden aan het convenant. In 2012 maakten supermarktketens, waaronder Jumbo en AH, ook al eens bekend over te willen schakelen op weidegangzuivel.

Andere genomineerden

Behalve Albert Heijn waren Aeres Hogeschool Dronten en Agrifirm Feed genomineerd. Aeres Hogeschool vanwege het aanstellen van een lector Beweiding en daarmee de grote inzet op het inbedden van een beweidingsleerlijn in het curriculum bij zowel Aeres als andere HBO en MBO-instellingen. Agrifirm Feed levert de meeste WeideCoaches voor het geven van advies en trainen van melkveehouders, was actief in het benaderen van melkveehouders voor het begeleidingstraject van Nieuwe Weiders van Stichting Weidegang en heeft de complete buitendienst getraind in graslandmanagement en weiden.

Reageer op dit artikel