nieuws

Rechtbank wijst vorderingen AH-franchisers af

Formules 5457

Rechtbank wijst vorderingen AH-franchisers af

HAARLEM – De rechtbank heeft alle vorderingen van de Albert Heijn-franchisenemers in de zaak tegen Albert Heijn afgewezen.

De rechtszaak is het gevolg van een al jaren slepend conflict tussen Albert Heijn en de franchisers, verenigd in de VAHFR (vereniging Albert Heijn franchisenemers) over de onverdeelde marge. Volgens de franchisers onttrekt AH via allerhande trucs gelden hieraan, waardoor zij te veel betalen voor hun producten. Volgens Albert Heijn geven de franchisers een volledig nieuwe betekenis aan het begrip onverdeelde marge en willen ze eigenlijk een soort winstdeling met AH zonder het daarbij behorende risico.

Eerlijk delen niet in overeenkomst

‘De rechtbank heeft alle vorderingen van de franchisenemers afgewezen, kortweg omdat de rechtbank genoemd principe van “eerlijk delen” niet terugvindt in de franchise overeenkomsten, die juist uitgaan van zelfstandigheid van de franchisenemer, die de AH winkel geheel voor eigen rekening en risico exploiteert’, meldt de rechtbank. Ook de vraag van de franchisers om een deskundigenonderzoek is afgewezen. ‘Omdat de franchisenemers via hun vereniging van AH franchisenemers en haar accountant voldoende contractuele mogelijkheid hebben om de cijfers te controleren’, zegt de rechtbank.

Instemming van de franchisenemers

De rechtbank stelt naar eigen zeggen ook vast dat de wijzigingen in het proces waarlangs jaarlijks afrekening plaatsvindt, hebben plaatsgevonden met betrokkenheid en instemming van de franchisenemers. De rechtbank roept de partijen op om hun geschilpunten via onderhandeling tot een oplossing te brengen.

Albert Heijn blij met beslissing

Albert Heijn zegt in een reactie verheugd te zijn met de beslissing. ‘We zijn blij met de uitspraak van de rechtbank en met het feit dat er nu duidelijkheid is. De rechtbank heeft de eisen van de franchisenemers afgewezen, en geoordeeld dat Albert Heijn de afspraken goed is nagekomen. Met deze uitspraak als basis, kijken wij er naar uit om opnieuw in gesprek te gaan met onze franchisenemers om afspraken te maken voor de toekomst.’

Reactie VAHFR

Bureaudirecteur Ton Croiset van Uchelen van de VAHFR zegt in een eerste reactie dat de leden nu eerst onderling de uitspraak gaan bestuderen. ‘Wij gaan ons hierop beraden en overleggen wat we nu gaan doen.’

Reageer op dit artikel