nieuws

Marks & Spencer sluit Nederlandse winkels

Formules 7757

Marks & Spencer sluit Nederlandse winkels
Marc Bolland (rechts) bij de opening van de vestiging aan de Kalverstraat in 2013. Foto: Diederik van der Laan

AMSTERDAM – Marks & Spencer sluit zijn winkels in Amsterdam en Den Haag.

Het Britse winkelconcern maakt vandaag bekend dat het tientallen winkels sluit in verschillende landen. In ons land gaat het om de vestigingen aan de Kalverstraat (Amsterdam) en de winkel aan de Grote Marktstraat (Den Haag).

Sluiting vanwege kostenbesparing

De plannen maken deel uit van een kostenbesparing van de Britse retailer. Ook vestigingen in België, Frankrijk, Polen, Hongarije, Slowakije, Estland, Litouwen en China worden gesloten. In Nederland werken in totaal 160 mensen voor Marks & Spencer.

Waarde aandelen Marks & Spencer daalt

De reorganisatie gaat naar verwachting £50 miljoen (€56,2 miljoen) kosten in de komende drie jaar. In daarop volgende twee jaar zouden de veranderingen weer £100 miljoen opleveren. De waarde van de aandelen van Marks & Spencer daalde dit jaar 22 procent. De winst daalde in het eerste halfjaar van 2016 met 18,6 procent.

Food belangrijk voor Marks & Spencer

Volgens directeur Steve Rowe wordt daarnaast 25 procent van de winkels in het Verenigd Koninkrijk drastisch veranderd. Rond de 45 winkels gaan zich volledig richten op food, terwijl dertig andere vestigingen de deuren sluiten. Rowe is de opvolger van de Nederlander Marc Bolland, die in april vertrok als topman van de formule.

Terugkeer Marks & Spencer in Nederland

Marks & Spencer keerde in 2013 terug in Nederland. Het Britse warenhuisconcern opende dat jaar in april de winkel aan de Kalverstraat. De vestiging in Den Haag werd daarna geopend. Tot 2001 was Marks & Spencer ook te vinden in de Amsterdamse Kalverstraat, de Meir in Antwerpen en in Den Haag. Datzelfde jaar besloot M&S echter om zijn werkzaamheden in continentaal West-Europa te staken.

Ook weg uit tankstations

De producten van M&S waren ook enige tijd te koop in pompwinkels van BP. September vorig jaar werd echter duidelijk dat de producten zouden verdwijnen uit de winkels van de tankstations. Vanaf eind 2013 werden bij zes benzinepompen winkels geopend, waarin producten van het Britse bedrijf werden aangeboden. Het ging om een proef, maar die mislukte.

Webwinkel blijft wel actief

De webwinkel Marksandspencer.nl blijft overigens wel actief. Klanten kunnen daar online kleding en en woondecoratie en textiel blijven bestellen. Levensmiddelen zijn daar niet te vinden. Ook zijn producten van de keten te vinden op Zalando.nl.

Reageer op dit artikel