nieuws

Herziening Aldi-moordzaak blijft uit

Formules 1224

Herziening Aldi-moordzaak blijft uit

DEN HAAG – Een heropening van de moordzaak op een filiaalchef van een Aldi-supermarkt in Ridderkerk in december 2001 blijft uit.

Een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) tot herziening van de zaak waarin een van de twee verdachten onherroepelijk was vrijgesproken, is dinsdag door de Hoge Raad afgewezen. Volgens het hoogste rechtscollege is er onvoldoende grond voor een herziening. Het is de eerste keer dat het OM om deze herziening vraagt. Dat is mogelijk sinds een wetswijziging uit 2014. De vrijspraak van een van de verdachten speelde daarin een voorname rol. Tot aan de wetswijziging van vorig jaar was het niet mogelijk een verdachte tweemaal voor hetzelfde feit te vervolgen.

Nieuwe kansberekening

Het Openbaar Ministerie dacht met een nieuwe kansberekening op basis van een nieuwe techniek alsnog te kunnen komen tot een veroordeling van de vrijgesproken verdachte. Uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut kwam in 2002 naar voren dat de kans dat het gevonden DNA-materiaal van een andere persoon dan de verdachte afkomstig was, kleiner was dan 1 op 100.000. De rechter sprak de man mede daarom destijds vrij.

Onvoldoende grond voor herziening

Op basis van een nieuwe techniek is in 2007 door het NFI echter vastgesteld dat de kans dat het DNA van iemand anders is dan de vrijgesproken verdachte, nog kleiner is, namelijk 1 op 1 miljard. De Hoge Raad vindt dat deze nieuwe kansberekening echter onvoldoende grond oplevert voor een herziening. De rechter had een zeer kleine kans – 1 op 100.000 – destijds al meegewogen naast het andere bewijs tegen de vrijgesproken verdachte, aldus het arrest.

DNA-sporen in Aldi-moordzaak

In december 2001 drongen twee mannen de Aldi-supermarkt in Ridderkerk binnen. Met getrokken revolvers liepen ze onmiddellijk naar het kantoor van de bedrijfsleider. Die verscheen geschrokken in de deuropening, waarop hij vrijwel direct werd neergeschoten. De twee zijn daarna zonder buit te voet gevlucht. Een 20-jarige man werd niet veel later opgepakt. Ook een 27-jarige verdachte werd aangehouden. Op een van de nagels van de bedrijfsleider werd DNA-materiaal aangetroffen.

Reageer op dit artikel