nieuws

Dc-personeel Jumbo klaagt over werkdruk

Formules 4543

Dc-personeel Jumbo klaagt over werkdruk

VEGHEL – Verschillende medewerkers van de distributiecentra van Jumbo beweren dat ze bezwijken onder een torenhoge werkdruk.

Om die reden overhandigen 150 medewerkers van de Jumbo-distributiecentra dinsdag 8 november  een petitie aan Karel de Jong, directeur supply chain bij Jumbo. Tegelijkertijd ontvangen managers van de distributiecentra in Breda, Beilen en Elst dezelfde petitie, die door 480 medewerkers is ondertekend. De werkkrachten eisen in de petitie dat er een eind komt aan de in hun ogen ‘torenhoge werkdruk’ in de distributiecentra. Dat meldt FNV Handel.

Onbegrijpelijk en respectloos

‘Al hebben we meer dan 100 procent productie, we worden toch aangesproken op ons werktempo. Uitzendkrachten en collega’s met tijdelijke contracten worden nóg meer opgejaagd. Dat opjagen moet stoppen, het is onbegrijpelijk en respectloos. We zijn mensen, geen robots’, zegt Geert Jan Middelbos, medewerker uitgaande goederen distributiecentrum Beilen en voorzitter van het FNV Landelijk Vakbondscomité.

Echte banen voor tijdelijke krachten

FNV Handel stelt daarnaast dat er in de dc’s ‘meer echte banen voor tijdelijke krachten’ moeten komen. ‘Dat haalt al veel druk van de ketel’, stelt Debbie van Leiden van FNV Handel. ‘Het werk is structureel en de hoeveelheid werk neemt zelfs toe. In 2015 groeide de omzet van Jumbo met 27 procent naar €6,25 miljard, dus er is ook financieel ruimte om meer mensen in vaste dienst te nemen.’

Jumbo herkent zich niet in geschetst beeld

Jumbo zegt in een reactie het jammer te vinden dat het op deze manier wordt geconfronteerd met deze zaak. ‘Temeer we al diverse maatregelen getroffen hebben. Uiteraard vinden we het vervelend om te horen dat er ontevreden medewerkers zijn. We herkennen ons echter niet in het beeld dat geschetst is dat de werkdruk structureel te hoog zou zijn. In de reguliere overleggen, ook met vakorganisaties, is dit niet naar voren gekomen’, aldus Jumbo-woordvoerder Claire Trügg.

Formule investeert in technieken

Volgens Trügg neemt Jumbo de signalen van de medewerkers serieus. ‘Zij vormen een belangrijke schakel in het tijdig beleveren van onze ruim 580 winkels. Hierdoor kunnen onze klanten te allen tijde de gewenste producten kopen. Daarbij beseffen we ons terdege dat het werk in een distributiecentrum zwaar is.  Jumbo investeert daarom in slimmer werken, in plaats van harder werken. Uitgangspunt hierbij is het werk voor de medewerker makkelijker en minder belastend te maken. We zetten in op state of the art technieken. Graag blijven we goed in gesprek met onze medewerkers. Hun bevindingen helpen ons om zaken concreet verder te verbeteren.’

Reageer op dit artikel