nieuws

Tilburgse Plus verkoopt geen tabak

Formules 1688

Tilburgse Plus verkoopt geen tabak
ANP

TILBURG – De Plus die woensdag 2 november in Tilburg opent in onderwijswinkelcentrum De Rooi Pannen verkoopt geen tabak.

‘Het is de enige Plus-supermarkt in het land die geen tabak verkoopt. Alcohol wordt wel verkocht’, laat woordvoerder Rianne van Beek namens Plus weten.

Maakt deel uit van onderwijswinkelcentrum

Het betreft een bijzondere winkel, die deel uitmaakt van onderwijswinkelcentrum De Rooi Pannen. Dat betekent dat de Plus Briljant-winkel fungeert als opleidingsplek voor leerlingen van opleidingsinstituut De Rooi Pannen. Voorheen had Emté 12 jaar lang een winkel in het winkelcentrum, waarin verder onder meer een D.I.O.-drogist, Primera en een parfumerie zijn gevestigd.

Emté vanwege tabak beboet door de NVWA

Vorig jaar werd de Emté door de NVWA beboet omdat er op het terrein van de onderwijsinstelling door de supermarkt tabak werd verkocht. Het was in strijd zijn met de tabakswet aangezien de winkel onderdeel is van de schoolomgeving. Emté was er niet gelukkig mee. ‘De school en supermarkt werden door het Ministerie van Onderwijs geroemd als voorbeeld voor praktijkgericht onderwijs. En nu gaat de NVWA dwarsliggen,’ liet Wilco Jansen namens Emté aan Distrifood weten. ‘De beperking is onterecht. Op de winkel zit een detailhandelsvergunning. De verkoop is niet alleen gericht op studenten, maar op de hele buurt.’  Volgens Jansen stopt de keten nu op die locatie vanwege de beperkingen die de winkel had als onderdeel van de scholengemeenschap én vanwege de relatief geringe omvang van de winkel.

‘Plus past beter dan Emté’

Volgens de voorzitter van het College van Bestuur van De Rooi Pannen Tiny Pheninckx was het evenwel een bewuste keuze om na de verbouwing te stoppen met Emté en in zee te gaan met Plus. ‘De Emté was een filiaal met de beperkingen die daarbij horen. En hoewel het aan het eind natuurlijk gaat om winst maken, willen wij leerlingen de ruimte geven om fouten te maken.’ Een paar redenen, o.a. de relatief geringe omvang van de winkel en de beperkingen van de winkel als onderdeel van een scholengemeenschap.

Winkelcentrum De Rooi Pannen als leslokaal

Tiny Pheninckx: ‘De afgelopen maanden is het winkelcentrum compleet gerenoveerd. Wij zien dit winkelcentrum als een praktijkleslokaal. Er werken zometeen acht of negen personeelsleden van De Rooi Pannen, allemaal mensen uit de praktijk, in de winkels. Samen met 75 leerlingen gaan zij het hele winkelcentrum runnen.’

Geen stage

Ondernemer van de winkel wordt Jan van Helderen, in het verleden onder meer actief als bedrijfsleider bij Jumbo Eijsermans in het Noord-Brabantse plaatsje Zeeland. Pheninckx benadrukt dat De Rooi Pannen Plus en de andere winkels echt ziet als leslokalen. ‘Het is zeker geen stage. Leerlingen mogen dingen doen die ze op stage niet mogen. Ze moeten zelf keuzes maken, projecten doen. En in de kleinere winkels van het winkelcentrum krijgen telkens een ouderejaars de sleutel van de winkel voor 4-5 weken. Na die tijd maken we de eindbalans op.’

‘Supermarkt is meer dan vakken vullen’

De voorzitter van het College van Bestuur hoopt met het vernieuwde winkelcentrum jongeren nog meer te enthousiasmeren voor de retail en meer in het bijzonder de supermarktbranche. ‘Jongeren zien werken in de supermarkt vaak als niet meer dan vakken vullen, terwijl het zoveel meer is. Het is een supermooie branche om in te werken, ik hoop dat wij onze leerlingen enthousiast kunnen maken.’

Reageer op dit artikel