nieuws

Lidl afgeperst met vergiftiging producten

Formules 1874

Lidl afgeperst met vergiftiging producten

HILVERSUM – Lidl is vanaf eind vorig jaar maandenlang afgeperst. Er werd gedreigd met vergiftiging van producten in meerdere filialen.

EenVandaag meldt dat de dader € 15 miljoen  eiste en dreigde met het plaatsen van vergiftigde producten in filialen in Duitsland en andere landen, waaronder Nederland.

Correspondentie in handen van EenVandaag

De correspondentie hierover is in handen van EenVandaag. De discounter stemde volgens de nieuws- en actualiteitenrubriek uiteindelijk in met betaling van € 4,5 miljoen. Onduidelijk is of dat in samenspraak met de politie gebeurde. Tot een overhandiging kwam het  niet, omdat de afperser de operatie om het geld in ontvangst te nemen van het ene op het andere moment afbrak. De afperser, die zei namens een groep te handelen, eiste in een e-mail op 14 oktober 2015 een bedrag van €15 miljoen . Hij stelde deadlines, die Lidl liet verstrijken.

Vergiftigen van producten

De man, die zich ‘Alfred Neumann’ noemt, dreigde daarop met het vergiftigen van producten in meerdere filialen van Lidl. De discounter liet volgens EenVandaag vervolgens weten bereid te zijn €4,5 miljoen  te betalen en stuurde de afperser foto’s van een zwarte rugtas met daarin het bedrag in bankbiljetten van €500 . Uit de correspondentie van het tv-programma blijkt dat de afperser Lidl tijdens de dag waarop de overdracht moest plaatsvinden via een anoniem chatprogramma per trein door Duitsland liet reizen. Uiteindelijk brak de afperser de operatie op het laatste moment af. In nieuwe e-mails eiste hij het bedrag vervolgens in de digitale munteenheid bitcoin, waarop Lidl  het contact verbrak.  De Duitse politie is nog op zoek naar de afperser, die sinds maart niet meer actief is.

Jumbo-afperser eiste ook bitcoins

Supermarktketens zijn vaker afgeperst. Recent voorbeeld is de afpersing van Jumbo in Groningen vorig jaar. De Jumbo-afperser die vorig jaar meerdere explosieven plaatste bij Jumbo-winkels, een bommelding deed en een poederbrief opstuurde naar een Jumbo, eiste geld van Jumbo, eveneens in de vorm van bitcoins.

Vanavond een reconstructie van de gebeurtenissen rond de Lidl-afperser in de uitzending van EenVandaag.

Reageer op dit artikel