nieuws

Coop vraagt ouderen geen legitimatie meer

Formules 1766

Coop vraagt ouderen geen legitimatie meer

GRONINGEN – Het filiaal van Coop aan de Meeuwerderweg in Groningen is gestopt met het vragen van legitimaties aan ouderen. Enkele weken heeft de supermarkt dit volgehouden.

De Coop heeft het afgelopen half jaar twee boetes van de gemeente, van in totaal €7400, opgelegd gekregen omdat consumenten alcoholhoudende drank meekregen terwijl ze nog geen 18 jaar waren. Het werd geconstateerd door mystery-shoppers en het filiaal nam daarna drastische maatregelen.

Iedere klant legitimatie vragen

‘Hulpkrachten van de Coop moesten iedere klant daarom om een legitimatie vragen. Ook ouderen. Maar dat hebben we maar een paar weken volgehouden. Het kon eigenlijk ook niet’, laat Patrick van Zanten namens de Coop aan Distrifood weten.  ‘We wilden wat doen vanwege de hoge boetes, maar op deze manier werkte het niet’, aldus Van Zanten. De vaste krachten hoefden zich niet aan deze bijzondere richtlijn te houden omdat zij volgens het filiaal de leeftijden nauwkeuriger in kunnen schatten.

Leeftijdsgrens wel opgerekt naar 30 jaar

Om alcohol en tabak te kopen moet een consument minimaal 18 jaar zijn. Daarom moet volgens wetgeving iedereen die jonger is dan 25 jaar en alcohol of tabak koopt in de supermarkt een legitimatie laten zien. Van Zanten: ‘Wij hebben zelf die grens nu wel opgerekt naar 30 jaar, zodat we er zeker van kunnen zijn dat er geen fouten worden gemaakt.’

Alle klanten gecontroleerd bij AH

Eerder dit jaar nam ook een Gronings filiaal van AH verregaande maatregelen. Bij iedere kassa hangt de mededeling dat alle klanten op leeftijd worden gecontroleerd en zich moeten legitimeren als ze alcoholhoudende drank kochten.

Reageer op dit artikel