nieuws

Plus bereidt Briljant 2.0-formule voor

Formules 4645

Plus bereidt Briljant 2.0-formule voor
Ton Kastermans

UTRECHT – Plus werkt aan een opvolger voor de Briljant-formule. Dat terwijl de ombouw naar Briljant nog niet is afgerond en bovendien vertraging heeft opgelopen.

Woensdag (her)opende in Lelystad Plus Postma, de 205e Plus Briljant. Ondernemer Jan Postma zei bij die gelegenheid dat er bij Plus inmiddels wordt gewerkt aan een opvolger voor de formule, die in 2010 het levenslicht zag.

Modulair opgebouwde formule

Er zou een aantal proefwinkels zijn benoemd, waarin Plus geruime tijd, een jaar lang, heel zorgvuldig de verschillende elementen van de formule, door hem Briljant 2.0 genoemd, gaat testen. Om welke winkels het gaat en welke elementen er getest worden, is niet bekend. Wel zou het naar verluidt gaan om een modulair opgebouwde formule, waarvan elementen ook bij de huidige Briljant-winkels toegepast kunnen worden.

Er wordt gewerkt aan vervolg op Briljant

Plus bevestigt dat er wordt gewerkt aan een vervolg op Briljant, maar wil op dit moment nog niet in detail treden over de inhoud. Woordvoerder Jennita den Boer laat wel weten dat Briljant vanaf de lancering continu is doorontwikkeld. ‘En daar gaan we mee door. Dit jaar ontwikkelen en testen we diverse bouwstenen, waarmee we de omzetgroei van Plus Briljant van nieuwe impulsen voorzien en het onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie verder vergroten.’

Aantal Achilles-winkels flink uitbreiden

Den Boer doelt met bouwstenen onder meer op de nieuwe indeling van het zuivelschap, de uitrol van storytelling, de vernieuwde agf-afdeling en het project Achilles. Laatstgenoemd project, voor vestigingen in een marktgebied met veel concurrentie, is getest in negen winkels. ‘Op basis van de positieve uitkomsten gaan we het aantal Achilles-winkels nog flink uitbreiden’, zegt Den Boer.

Ombouw loopt vertraging op

De ombouw van alle Plus-winkels, 259 in totaal, naar Briljant zou eigenlijk rond dit moment afgerond moeten zijn, zo liet Plus bij eerdere gelegenheden weten. Volgens woordvoerder Den Boer zal de operatie echter pas in de loop van 2017 worden afgesloten. ‘We verwachten er dit jaar nog ruim 20 om te bouwen, waarbij er eind dit jaar zo’n 230 supermarkten zijn met de Briljant-formule. In 2018 zal de ombouw naar Briljant afgerond zijn.’

Uiterst tevreden over Briljant

Den Boer laat verder weten dat het supermarktbedrijf uiterst tevreden is over Briljant. Eerder al werd bekend dat de omgebouwde winkels gemiddeld 10 procent meer omzet behalen. ‘Kijkend naar de resultaten, is de Briljant-formule nog steeds één van de meest succesvolle formules van Nederland. Het is dan ook de grootste driver achter de huidige positieve omzetgroei van Plus’, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel