nieuws

Klacht FNLI over prijsafspraken Ahold Delhaize

Formules 1135

Klacht FNLI over prijsafspraken Ahold Delhaize

DEN HAAG – Branchevereniging FNLI heeft een klacht ingediend bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken over Ahold Delhaize.

Sinds de fusie zou het supermarktconcern minder willen betalen aan zijn belangrijkste leveranciers en dat is volgens de levensmiddelenvereniging tegen de regels.

Macht misbruiken

In de Code Eerlijke Handelspraktijken staat onder meer dat contracten moeten worden gerespecteerd en dat prijzen niet met terugwerkende kracht kunnen worden aangepast. Dat moet voorkomen dat supermarkten hun macht misbruiken om leveranciers te dwingen met prijsafspraken hun prijzen te verlagen.

Signalen prijsafspraken bij FNLI

Bij de FNLI komen echter meerdere signalen binnen dat Ahold Delhaize zich niet aan eerdere prijsafspraken zou houden. De federatie wil dat de stuurgroep de klacht nu onderzoekt.

Gedragscode onderschrijven

Ahold Delhaize geeft in een reactie aan de gedragscode te onderschrijven. Van een eenzijdige wijziging van afspraken is volgens het supermarktconcern geen sprake. Het bedrijf voert individuele gesprekken met leveranciers om tot overeenstemming te komen.

Integratiebonus en inkoopkorting

Distrifood onthulde begin augustus  dat er in Nederland gesprekken worden gevoerd door Ahold Delhaize met fabrikanten waarbij met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar een integratiebonus en inkoopkorting wordt geëist van leveranciers die zowel in Nederland als België actief zijn.

Reageer op dit artikel